El cerdanyolenc Toni Álvaro descobreix la història de 66 rebels al seu nou llibre

Toni Álvaro ha presentat el seu nou llibre, 'Llevamos un mundo nuevo en nuestra memòria'

Anarquistes, llibertaris i rebels són els protagonistes del nou llibre del periodista i escriptor cerdanyolenc Toni Álvaro. A Llevamos un mundo nuevo en nuestra memòria, Álvaro explica les històries de 31 homes, 35 dones i cinc moviments col·lectius per endinsar-se en la part més humana i real de figures i protestes sovint mitificades.

El dimecres 8 de juny, la sala Orlando Barrial del Museu d'Art de Cerdanyola (MAC) va acollir la presentació del llibre de Toni Álvaro a Cerdanyola. El periodista va estar acompanyant per Guillem Martínez, cerdanyolenc i periodista, i per Valentín Roma, ripolletenc i director de La Virreina Centre de la Imatge de Barcelona.

Posar la mirada en els fets petits

Guillem Martínez va assegurar que Llevamos un mundo nuevo en nuestra memòria és un llibre per "compartir la tradició de la bondat", destacant que moltes de les vides que Álvaro relata al llibre són representants dels bondadosos del món. Per la seva banda, Valentín Roma va assenyalar l'alta qualitat d'escriptura de l'autor i va considerar que "la seva escriptura no perd la seva base oral". Roma també va fer referència als personatges que l'autor ha decidit explicar en el llibre: "La ideologia d'un escriptor està en desplaçar la mirada cap a un fet inesperat i petit, en comptes de mirar el gran esdeveniment. Això caracteritza la literatura del Toni".

Trencar amb l'estereotip dels rebels

Quan l'editorial va encarregar el llibre a Toni Álvaro, el periodista es va plantejar l'objectiu d'explicar històries per "trencar amb el relat que l'anarquisme és sinònim de violència" i va escollir figures com Francesc Ferrer i GuàrdiaAlejandro Fisterre, un gallec inventor del futbolí. El llibre recull la història de 66 persones i cinc moviments llibertaris. Apareixen noms com Juan García Oliver, Carlos Martínez Baena -qui muntava recitals de poesia al front republicà i va acabar fugint entre les 2.200 persones que es van exiliar a Mèxic-, Francesc Pedro Argüelles, Teresa Claramunt, Frederica Montseny o Julia Hermosilla, una de les dones que es dedicava a treure gent per la frontera amb França i que va lluitar com a miliciana.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.