Com és la celebració tradicional de Nadal a Catalunya

Àpats tradicionals, cases i carrers engalanats, i trobades familiars marquen aquestes dates

Ja falta molt poc per a celebrar Nadal, enguany, si tot va bé, amb més normalitat que el passat any, quan la pandèmia va impedir que es poguessin celebrar trobades familiars i amb amics. Ara, que Nadal ja és a tocar, fem un repàs a la simbologia, l'origen i les tradicions d'aquesta celebració a Catalunya.

Mercat de Nadal de Caldes de Montbui

Mercat de Nadal de Caldes de Montbui

Quin és l'origen d'aquesta festa?

Nadal és una festa d'origen religiós en la qual es commemora el naixement de Jesucrist. Però, com en moltes de les celebracions de caràcter religiós, cal buscar el seu origen en el món pagà, ja que aquesta celebració coincideix amb el solstici d'hivern, moment en el qual es comença a allargar el dia.

Tot i que en l'actualitat a finals de novembre ja es respira ambient nadalenc, tradicionalment la celebració arrencava el dia 13 de desembre, coincidint amb Santa Llúcia. Era aquest dia quan, segons la tradició, s'instal·lava la Fira de Nadal, coneguda com de Santa Llúcia, on poder adquirir elements nadalencs per guarnir la casa. Actualment, però, aquestes fires comencen a finals de novembre, i ofereixen molts altres productes, com ara regals o gastronomia, per preparar les festes, i s'estenen a la majoria de municipis de Catalunya fins a la vigília de Nadal, el 24 de desembre.

Fires i mercats de Nadal

Fires i mercats de Nadal

Una tradició entranyable: el Tió

És aquella nit, la vigília de Nadal, quan s'esdevé un dels moments més màgics de l'any per a la canalla a casa nostra. I és que la del 24 de desembre és la nit en què es fa cagar el tió, un dels personatges nadalencs més importants de l'imaginari català.

Encara que és difícil concretar quin és l'origen d'aquest entranyable personatge, posar el tió a casa era un símbol de veneració, i ell com a retorn, escalfava la llar. Per això se l'atiava amb un bastó, per mantenir el seu caliu.

Amb els anys, aquest retorn es va substituir per llaminadures, símbol de l'abundància promesa després de l'hivern.

El pessebre és present a moltes llars. FOTO: TOT Sant Cugat

El pessebre és present a moltes llars. FOTO: TOT Sant Cugat

El dia gran: el de Nadal

El dia central de la celebració arriba el 25 de desembre, quan és Nadal. Segons les tradicions paganes, la celebració de Nadal està dedicada al solstici d'hivern, però el cristianisme va transformar la celebració donant-li un caire religiós.

Aquest dia, el més tradicional és fer un gran dinar familiar, amb escudella i carn d'olla, pollastre farcit, cava, torrons, neules i fruits secs. I a la sobretaula, toca gaudir de la màgia nadalenca, i és tradició recitar versos nadalencs per part de la canalla, a més de cantar nadales.

Els canelons són propis del dia de Sant Esteve

Els canelons són propis del dia de Sant Esteve

I Sant Esteve tanca el cicle

Però la celebració no s'acaba aquí. I és que a Catalunya continua el 26 de desembre, dia de Sant Esteve. És una continuació de Nadal, on reunir-se amb la resta de la família amb qui no s'ha pogut estar el dia de Nadal. Unes trobades, recordem, enguany condicionades per la pandèmia. El dia està centrat en el dinar, i tradicionalment s'aprofiten les restes del dinar de Nadal, i per això se solen fer canelons.

Ara que ja en coneixem l'origen de la celebració, toca gaudir-la amb més responsabilitat que mai per fer que aquests segueixin sent uns dies màgics!

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.