Una mirada enrere als inicis de les Festes de Sant Martí

La primera Festa de Sant Martí es va celebrar l'any 1978 amb un escenari al carrer de Santa Maria

Resten pocs dies perquè comenci una nova Festa de la Tardor de Cerdanyola del Vallès. Enguany serà la 41a edició, que arriba quan la ciutat encara recorda les celebracions especials del 40è aniversari ara fa un any. La Comissió de Festes de la Tardor va bufar quaranta espelmes acompanyades d'activitats especials, una exposició que recorria quatre dècades de celebracions i, com a llegat per a la ciutat, la inauguració de la font del Martinet al carrer de Sant Ramon.  

Superant els 40 anys de Festes de Sant Martí a Cerdanyola, des del TOT fem una mirada enrere als inicis d'aquesta festa històrica de la ciutat.

 

Inici predemocràtic

L'any 1978, gent amb "ganes de fer coses", com recordava ara fa un any en Jordi Mata, membre fundador de la Comissió, van canalitzar la inquietud i l'efervescència cultural, esportiva i tradicional que portava l'època predemocràtica organitzant la primera Festa de Sant Martí. L'escenari, "fet amb quatre bidons i tres teles", es va instal·lar al carrer de Santa Maria i l'encarregat d'obrir la festa va ser un jove Ramon Sauló, qui ja era conegut per la seva música. Aquesta empenta cultural va servir per iniciar una reivindicació que encara continua en cada festa: "mantenir un espai ampli de cultura transversal".

 

 

Ramon Sauló va ser el primer artista en actuar a les Festes de la Tardor
Ramon Sauló va ser el primer artista en actuar a les Festes de la Tardor | Pepe Urbano

 

"El suport del veïnat va ser brutal", explica Mata. La iniciativa per fer sortir la gent del carrer va sorgir de la gent jove del barri i es va estendre als comerços i la resta de veïns. Des de la Comissió recorden, per exemple, com la botiga Ventura repartia pa de pessic i xocolata pels infants de forma altruista. La implicació de la ciutat va anar creixent fins que l'Ajuntament no va tenir més remei que afegir-se a la celebració.

"Als inicis, la relació amb l'Ajuntament era complicada: entenien la festa com a burgesa, es feien festes alternatives i es va remodelar la plaça Sant Ramon perquè no es pogués tornar a instal·lar l'envelat", explicaven des de la Comissió dels 40 anys. Tot i això, la relació va millorar als anys 90 quan la festa estava consolidada i la col·laboració de les entitats i el veïnat era indiscutible.

 

Imatge d'una de les primeres cercaviles de la Festa de la Tardor | Pepe Urbano

Imatge d'una de les primeres cercaviles de la Festa de la Tardor | Pepe Urbano

 

Les entitats també fan anys

Després que la Comissió celebrés un aniversari especial l'any 2018, la Festa de Tardor d'enguany acollirà el 30è aniversari de l'escola de dansa Roger's i el 40è de l'Esbart de Sant Marçal

El divendres 8 a les 22 h, la carpa de la plaça de Sant Ramon serà l'escenari de l'espectacle 'Un viatge de 30 anys', a càrrec de l'Escola Roger's. "L'espectacle ens situa en un creuer ple d'històries diferents que ens faran riure i somiar", destaquen des de l'organització. Un total de 50 ballarins acompanyaran als 11 protagonistes que explicaran la història en un format de comèdia musical. 

Per la seva banda, el diumenge a les 17 h, també a la carpa de la plaça de Sant Ramon, l'Esbart de Sant Marçal oferirà una ballada especial per celebrar els seus 40 anys. "Per ser justos, cal explicar que en feia molts més que uns joves balladors van crear la Colla de Gitanes de Cerdanyola, als anys 60", destaquen des de la Comissió de Festes. Finalment, 'any 1979 es va presentar de forma oficial l'Esbart Dansaire de Sant Marçal. Actualment, l'entitat de cultura popular compta amb un centenar de balls, en els quals destaca la música en directe que sempre els acompanya.

Imatge històrica de l'Esbart / ESBART DE SANT MARÇAL

Foto històrica de l'Esbart | ESBART DE SANT MARÇAL