Per què se celebra Sant Esteve a Catalunya?

La festa també és pròpia del País Valencià i les Illes Balears, però a la Comunitat Valenciana va deixar de considerar-se una jornada festiva

El dia de Nadal és festa a tot l'estat espanyol, però Sant Esteve, com tothom sap, només se celebra a Catalunya, però ha estat sempre així? Doncs no. Al País Valencià, on s'anomena 'Segon dia de Nadal', també va ser festiu fins a la dècada dels 90 i a les Illes Balears també es va celebrar la 'Mitjana festa' durant un temps, després el govern de les illes van decidir que deixés de ser festiu i, més endavant, les poblacions, que mai no havien deixat de celebrar-lo, van començar a considerar el dia 26 de desembre com a una festa local. Per què, però, només se celebra – o s'ha celebrat – Sant Esteve en aquests territoris? Quin és l'origen d'aquesta festa?

Segons explica Amadeu Carbó, al seu llibre 'Celebrem el Nadal', la celebració del dia 26 de desembre és d'origen carolingi. Pels volts del segle IX, quan l'imperi carolingi va conquerir les terres del que avui són els Països Catalans per guanyar terreny als musulmans, van néixer els primers comtats catalans. Els bisbats d'aquestes terres van passar a dependre del de Narbona, bo i trencant amb l'església de Toledo. Va ser en aquest moment, que les autoritats carolíngies van designar que es faria festa l'endemà de Nadal, però no només això, sinó que també l'endemà de cada Pasqua.

Però, per què? L'estructura familiar que s'havia promogut a la resta de l'estat espanyol, dominada pels gots i depenent del bisbat de Toledo (a banda, evidentment, de Al-Àndalus), es basava en un nucli familiar petit, en canvi, els carolingis s'agrupaven per clans. Aquestes grans unitats familiars estaven esteses, tot sovint, per grans extensions del territori, la qual cosa portava als membres de les famílies a haver de realitzar grans desplaçaments per assistir al dinar de Nadal.

Per Sant Esteve és tradició dinar canelons.

canelones 845x480

Els dinars, que normalment es duien a terme a la casa pairal, s'allargaven fins quan es feia fosc. Quan es donava per finalitzada la reunió, els membres de la família que vivia lluny acostumava a quedar-se a dormir a la casa pairal per tal d'evitar aquesta foscor, el mal estat dels camins i els possibles robatoris. Per això, els carolingis van decidir que l'endemà de les grans reunions familiars també fos un dia lliure, si bé no exactament de celebració.

"Per Nadal, cada ovella al seu corral. Per Sant Esteve, cadascú a casa seva" és una dita catalana que podria provenir d'aquells temps, quan els catalans vivien sota les lleis de l'imperi carolingi.

Aquesta explicació històrica de l'origen s'ha de complementar amb la religiosa. Molts podrien preguntar-se: d'acord, però per què, llavors, la festa s'anomena Sant Esteve? Qui va ser aquest sant? Esteve va ser el primer diaca, que és una figura de la religió cristiana catòlica d'un grau menor que un sacerdot, i màrtir del cristianisme. La llegenda explica que Esteve va ser un mercant de robes que va vestir Jesús i els seus seguidors en veure que portaven robes esparracades i fetes malbé. Després, mai no va voler vestir a homes rics – que podien pagar grans fortunes – amb les robes que havia vestit a Jesús.

 A banda, Sant Esteve, que podria ser un jueu hel·lenitzat, va ser un ferm defensor de la fe cristiana davant els jueus. Aquest caràcter lluitador i, fins i tot, un pèl temerari el va portar a grans enfrontaments contra la comunitat jueva, que el va acusar de blasfemar contra Déu. Finalment, l'any 35 dC va morir apedregat pels jueus als afores de Jerusalem. El 415, es va trobar el seu cos a Cafargamala, al nord de Jerusalem, on es va se li va fer una tomba. Tres anys després, les seves relíquies van arribar a Menorca, on un gran fanatisme religiós encapçalat pel bisbe sever va portar a una gran persecució dels jueus, que, finalment, van ser convertits en la seva totalitat al cristianisme.

  

Així, les dues tradicions conflueixen i desemboquen en la celebració tradicional catalana.

  

  

Què es fa per Sant Esteve?

  

Actualment, Sant Esteve és un dels dies de festa del panorama nadalenc català. Si bé el Nadal és comú a tot l'estat espanyol, ni Sant Esteve, d'una banda, ni Nochebuena, per l'altre, es fan arreu del territori. Sant Esteve, com s'explica en els paràgrafs anteriors, només se celebra a Catalunya, mentre que Nochebuena no se celebra en terres catalanes. No obstant això, la immigració d'altres zones d'Espanya arribada a Catalunya ha fet que a moltes llars es faci també el sopar d'aquesta festa.  

Quina és, però, la gran particularitat de Sant Esteve? Sens dubte, els canelons. Per contra al qual pensa molta gent, no es tracta d'un plat d'origen català, sinó italià. Va arribar a Catalunya fa, aproximadament, 200 anys i es va popularitzar molt ràpidament. A les cases catalanes es fan per aprofitar les viandes sobrants del dinar de Nadal i, en molts casos, fins i tot són més esperats que les carns mateixes!