Abans i després: Així s'ha recuperat el jardí de la Torre Can Llopis

L'Ajuntament va comprar la casa al maig de 2021

L'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès ha fet públiques les imatges del resultat de la recuperació del jardí de la Torre Can Llopis, al carrer de Sant Ramon. El consistori va comprar la casa el maig de 2021 i encara no s'ha anunciat quin ús públic tindrà.

Des de l'Ajuntament expliquen que durant l'últim més s'han fet els treballs necessaris per adequar el jardí original. "La intenció és que pròximament el jardí pugui acollir activitats obertes a la ciutadania", assenyalen. Durant les tasques de recuperació s'han tingut en compte les espècies autòctones i exòtiques així com s'han eliminat les plantes invasores que ocultaven elements arquitectònics com bancs o la torre del dipòsit d'aigua. L'actuació també ha permès recuperar l'estructura original del jardí reconstruint parterres que s'havien perdut i donant protagonisme als dos exemplars de cedres i del roure centenari i a la mateixa casa.

El resultat i l'estat previ a la rehabilitació del jardí de la Torre Can Llopis.
FOTOS: Núria Puentes (Ajuntament de Cerdanyola)

 


Els treballs han comptat amb l'assessorament d'especialistes en jardins històrics com la historiadora de l'art Mercè Compte i l'Associació Jardins i Jardiners de l'Institut d'Estudis Catalans. La intervenció ha estat subvencionada per la Diputació de Barcelona en el marc d'una subvenció de projectes estratègics atorgada al Museu d'Art de Cerdanyola. La recuperació del jardí de la Torre Can Llopis s'emmarca en el Projecte de l'Eix Modernista de la ciutat, que pretén "recuperar i connectar diversos elements del patrimoni arquitectònic de Cerdanyola, posant-los en valor i obrint-los a la ciutadania".

Can Llopis és una de les cases d'estiueig més ben conservades del municipi. Va ser construïda cap al 1872 per a Pere Llopis i el seu fill l'hauria fet reformar al voltant de 1893 per convertir-la en residència habitual. És un dels pocs edificis del trànsit del segle XIX al XX amb elements d'arquitectura eclèctica i modernista i fruit de la col·laboració dels dos arquitectes més representatius de la Cerdanyola del moment: Gaietà Buïgas i Eduard Maria Balcells. És destacable que conservi un repertori molt complet de paviments hidràulics, rajola ceràmica, guixeries, ferro forjat o escultura arquitectònica.

Treballs de rehabilitació al jardí de la Torre Can Llopis. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament de Cerdanyola)

Treballs de rehabilitació al jardí de la Torre Can Llopis. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament de Cerdanyola)

Una part del jardí de la Torre Can Llopis. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament de Cerdanyola)

Una part del jardí de la Torre Can Llopis. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament de Cerdanyola)

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.