La Virreina Centre de la Imatge de Barcelona acull aquest mes de juny l'exposició 'Vallès: fabricar passats, fabricar futurs'. Es tracta del projecte de Claudio Zulian que recorre la memòria proletària de la comarca del Vallès Occidental, incloent Cerdanyola del Vallès, i que ja es va presentar anteriorament al Museu d'Art de Cerdanyola (MAC).
El projecte de l'italià Claudio Zulian, qui és doctor en estètica, ciència i tecnologia de les arts, parteix de la fàbrica com a lloc simbòlic, ideològic i social. Tal com senyalen des de La Virreina, l'artista explora, alhora, "els espais productius i els àmbits vivencials, el patrimoni material i els imaginaris emigrants, la noció de comunitat configurada al voltant d'uns eixos o en un estat perpetu de definició".
Aquesta exposició es planteja l'objectiu de fer reflexionar sobre "quins són els nous codis de mobilització i de veu pública que s'hauran d'erigir des de les perifèries industrials, quin paper tindrà la fàbrica al segle xxi, dins d'una economia transnacional dirigida per les elits del capitalisme financer, a partir del dràstic canvi de paradigma en l'estatut del treball i en el paper dels treballadors". Tot plegat ha sorgit després d'un procés de diàleg i col·laboració entre els Ajuntaments de Cerdanyola, Ripollet, Sabadell i Terrassa que es va iniciar l'any 2017.
Així, abans d'arribar a La Virreina, el projecte va passar per les sales d'exposicions vallesanes. Al Museu d'Art de Cerdanyola, sota el títol Utopies, es van presentar tres videoinstal·lacions precedides de la peça Work-in-progress; al Centre Cultural de Ripollet es va poder veure El viatge i els polígons, amb imatges fotogràfiques i una peça audiovisual; al Museu d'Art de Sabadell es va exhibir Imatges a l'ombra del temps: la fàbrica, i al Centre Cívic del barri de la Maurina i a la Sala Muncunill de Terrassa, el treball De nit construíem cases. A més, al voltant del projecte s'han organitzat un conjunt de tallers, taules rodones, trobades i conferències específics per a cadascuna de les diferents localitats.
La instal·lació a La Virreina es presenta amb forma de relat audiovisual amb set episodis —La fàbrica, La nena obrera, El viatge, Polígons, La torre, De nit construíem cases i Utopies— que configuren una mena de políptic on s'albira una certa història possible per a les noves imatges proletàries.
L'exposició es pot visitar fins al 29 de setembre en l'horari de La Virreina Centre de la Imatge (de dimarts a diumenge
i festius, d'11 a 20 h). A més, els dies 2 i 16 de juliol, Claudio Zulian liderarà dues visites guiades a les 19 h.