El MAC celebrarà 10 anys d'història homenatjant les Dames de Cerdanyola

La programació semestral presentada inclou el MAC&Xic, la setena edició del Nit Lab MAC, el Festival de Curts [C]Screen Tardor i un nou cicle de conferències sobre art contemporani, entre altres

Aquesta tardor, el Museu d’Art de Cerdanyola celebra el seu 10è aniversari amb un acte d’homenatge a Les Dames de Cerdanyola, commemorant que recentment han estat proclamades Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), el màxim nivell de protecció que pot tenir un bé.

L’acte de celebració de l’aniversari tindrà lloc el dia 19 de setembre a les 19 h, al pati del museu, i “que és una festa que es prolongarà durant tots els mesos que queden de 2019”, en paraules del director del MAC, Txema Romero.

A la icònica Sala dels Vitralls, Romero ha inaugurat el curs artístic presentant el programa d’actes i exposicions de setembre de 2019 fins a març de 2020, de la mà de l’alcalde Carlos Cordón i la primera tinenta d’alcalde i regidora de cultura Pepi Rivera i acompanyat dels tècnics del museu i de Cultura, Quim Modenes i Santi Morera.

Una programació semestral especial, protagonitzada per el 10è aniversari del museu i un plantejament vertebrat en tres línies: “d’una banda, la reivindicació del patrimoni històric-artístic cerdanyolenc, que pren el modernisme com a senyal d’identitat; l’art contemporani des d’una visió crítica i participativa de la societat, però també aquesta visió fonamental de museu social”, en paraules del director del MAC.

La programació inclou una sèrie de novetats per donar a conèixer i difondre l’activitat artística a la ciutat, més un desplegable que agrupa l’oferta expositiva i l’oferta de cursos i formacions en art a la nostra ciutat, inclosa la Universitat Autònoma de Barcelona amb qui “estan teixint més vincles per augmentar l’intercanvi d’exposicions”, segons ha explicat Modenes .

D’entre l’agenda d’activitats, el director del Museu ha destacat la xerrada que la Factoria Cultural La Constància organitza, titulada “L'art cerdanyolenc. 1.000 anys de llegat”, que tindrà lloc el 18 de setembre –un dia abans de la celebració de l'aniversari del MAC– a la seu de la Constància.

 

10 anys del MAC: “Més enllà d’un museu, un centre social de la ciutat”

Durant la presentació, la regidora de cultura, Pepi Rivera, ha ressaltat l’èxit del museu des de la seva inauguració, assegurant que “des que el 10 de setembre de 2009 va obrir les portes el museu, ha comptat amb una col·lecció de més de 3.000 peces, gràcies sobretot a donacions,  una mitjana a l’any de 12 exposicions i 237.524 visites anuals”, esdevenint d’aquesta manera l’edifici modernista de Can Domènech un petit centre d’art contemporani.

La regidora ha reconegut que “l’èxit dels equipaments és gràcies a les entitats que hi col·laboren en tot moment”, i per això ha destacat les entitats coordinades en la Taula d’Exposicions i Arts Visuals i en la Taula de Patrimoni, com són l’Associació d’Artistes Plàstics, AFOCER, Amics del Bonsai, l’Aula d’Extensió Universitària, Plat Artístic, Amics del MAC, GREC, Fantosfreak, La Constància i Bambalina.

Alhora, la regidora ha destacat que “el museu ha esdevingut un referent a tota Catalunya de treball intergeneracional, igualtat, LGTBIQ+ i Salut i museus”, punt que també ha ressaltat Romero, que ha afegit que “el MAC és un dels tres museus pioners d’experiències pilot de la generalitat en l’àmbit d’Arts&Health, amb un programa d’art i salut que  començarà a donar els seus fruits al desembre”.

Imatge del 10è aniversari del museu | Cedida

Imatge del 10è aniversari del museu | Cedida

En la mateixa línia, l’alcalde Carlos Cordón ha assegurat que en aquests 10 anys el MAC s’ha convertit en “més que un museu, un centre social de la ciutat” que acull a totes les entitats anteriorment esmentades. L’alcalde també ha recordat que tot i que sembli que porten tota la vida aquí, els vitralls de les Dames “van retornar a Cerdanyola l’any 2009 quan un consens total del plenari va decidir demanar-los al Consorci”.

Alhora, Cordón ha remarcat que a la designació com a BCIN de les Dames de Cerdanyola ha estat un treball horitzontal, iniciat en l'època de Montse Montiel com a titular de Cultura, continuat per Helena Solà, Elvi Vila i ara, amb Pepi Rivera. En relació a aquesta designació de les Dames com a BCIN, Moreno ha explicat que aquests béns “reben un suport a la restauració que de fet les Dames ja van rebre amb anterioritat quan es van restaurar els vitralls l’any 2009”. Encara a dia d’avui, no se sap qui va ser l’autor d’aquests icònics vitralls.

 

 “El fons ocult” i “L’home nu”, les exposicions estrella del nou semestre

El programa expositiu del setembre de 2019 al març de 2020 està protagonitzat per dues exhibicions: “El Fons ocult”, del setembre al novembre de 2019, i “L’home nu, Tot despullant els arquetips de la masculinitat”, que es podrà visitar del 22 de novembre al 8 de març de 2020.

Tot coincidint amb la celebració del Xè aniversari del Museu d’Art de Cer­danyola, el MAC ens mostra tot un seguit d’obres que s’han incorporat recentment al seu fons i que roma­nen ocultes, sota el títol “El fons ocult”. Destaquen les peces donades per particulars i la recuper­ació d’un dels conjunts escultòrics més importants d’Ismael Smith.

“No us volem avançar res, però anirem veient les donacions dels darrers dos anys i sobretot la recuperació d’unes peces en què ara mateix estem concentrant tots els nostres esforços”, declara Romero.

Cartell promocional de l'exhibició "L'home nu" | Cedida

Cartell promocional de l'exhibició "L'home nu" | Cedida

Al novembre, el MAC s’omplirà de nus masculins sota una visió feminista, amb l’exposició “L’home nu, Tot despullant els arquetips de la masculinitat”. La Diputació de Barcelona produeix aquesta mostra, comissariada des del Museu d’Art de Cerdanyola i que compta amb la col·laboració de la Fundació Joan Abelló.

L’exhibició ens aproxima a la temàtica del nu mas­culí, des d’una perspectiva feminista que reivindica la igualtat de gènere i la diversitat d’identitat de gènere, sexual i afectiva. Segons explica txema, l’exposició també busca “trencar amb aquesta visió tancada dels museus”, i es pregunta qüestions com “què vol dir la identitat” i “què vol dir el gènere”.

 

Les exhibicions de l’espai ARC-AMAC 

Per tirar endavant la resta de mostres del museu, el MAC compta amb l’Espai ARC-AMAC, una zona de trobada que compta amb la participació de totes les entitats vinculades al museu, coordinada per l’Associació d’Amics del Museu d’Art de Cerdanyola.

A l’Espai ARC, la temporada s’inicia amb l’Open MAC, “una mostra que el Quim ha coordinat, perseguint a moltes entitats, perquè ens ajudin a celebrar els 10 anys mostrant la seva visió del museu”, segons ha explicat Romero a la sala dels Vitralls. Aquesta instal·lació col·lectiva de les entitats de la ciutat es podrà visitar del 19 de setembre al 6 d’octubre.

Del 10 d’octubre a l’1 de desembre, serà el torn de la mostra “Dones al carrer”, dins del cicle Gènere&Art, una exposició que pretén visibilitzar la manca de carrers a Cerdanyola dedicats a dones i prendre-hi consciència a través de l’obra de diversos artistes contemporanis. Aquesta exposició compta amb la col·laboració del servei de premsa de l’Ajuntament.

També dins de la visió de museu social que Romero ha destacat, del 3 de desembre al 12 de gener l’Espai ARC acollirà la mostra especial “Moviment. Diversitat Funcional Sense Límits”. Aquesta instal·lació proposada per Plat Artístic en el marc del [C]Screen i el Dia de les Persones amb Discapacitat, busca mostrar la no-limitació a l’hora de ballar o fer cinedansa.

 

Més enllà de les exposicions. Agenda d’activitats del MAC fins que acabi el 2019

Blues, patrimoni, tallers, curtmetratges, presentacions de llibres, tancades literàries i visites sensorials inclusives. El MAC presenta una agenda que va més enllà de les exposicions, i acollirà esdeveniments diversos com la Inauguració del Festival Internacional de Blues de Cerdanyola, amb l’actuació de Shanna Waterstown Band, les Jornades Europees de Patrimoni, el Festival de Curtmetratges [C]Screen Tardor o una nova edició del “Nit Lab MAC: Tancats al Museu” per celebrar Tots Sants.

 

Una altra de les novetats de la programació és el cicle de conferències “Parlem d’Art Contemporani”, que començarà amb la conversa i presentació del llibre “Pintura catalana. Les avantguardes”, d’Enciclopèdia Catalana i coordinat per Joan M. Minguet, el dia 17 d’octubre a les 7 del vespre. El cicle tindrà una segona sessió el 12 de desembre per parlar de “La representació de la masculinitat en el sistema d’animació” de la mà d’AMAC i Plat Artístic.

No faltaran tampoc el festival de teatre infantil MAC&XIC organitzat per Bambalina el 21 de setembre, la Festa de Sant Matí amb la mostra de kusamonos organitzada pels Amics del Bonsai de Cerdanyola, una activitat especial per al Nadal i un taller de meditació i relaxació a les sales del museu, entre altres. Continua també lAula d’Extensió Universitària, que va néixer vinculada al museu abans que el museu obrís, segons ha recordat Romero.

Com de costum, el MAC també oferirà visites i tallers educatius per a tots els cicles, activitats familiars cada segon diumenge del mes i portes obertes el tercer diumenge de mes, així com el programa “Grans Artistes”, destinat a la gent gran i un curs d’Història de l’Art de la mà de l’Associació d’Artistes Plàstics.  

Podeu consultar l’agenda completa d’activitats que tindran lloc al MAC en el següent enllaç.