S'emet el film 'La Bicicleta' que inclou les primeres imatges cinematogràfiques rodades a la ciutat

El curt de Valentí Castanys mostra elements de crítica social en l’àmbit familiar i és una crítica sobre la pol·lució industrial

Aquest dissabte 14 de novembre a les 22 h s'han emès el que podrien ser les primeres imatges de cine mai rodades a la ciutat. Es tracta del film La Bicicleta, íntegrament rodat a Cerdanyola a inicis del segle XX pel dibuixant Valentí Castanys i que el Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola del Vallès (GREC) va recuperar durant el mes d'agost. 

El curt, emès en una edició especial i online del Festival de Curts cinematogràfics que cada any organitza el MAC, mostra elements de crítica social en l’àmbit familiar i és una crítica sobre la pol·lució industrial. Així ho explica Albert Castanys, fill de Valentí, qui afirma que el seu pare rodava amb una càmera Coronet, "un pur i simple caixó i que, a vegades, s’encallava". 

La Bicicleta comença ensenyant imatges de llocs característics de Cerdanyola però, seguidament, un text apareix en la pantalla i li dóna la volta al caire del film: "Dissortadament a Cerdanyola no tot és poesia i el paisatge ofereix variacions insospitades", descriu, mostrant imatges de la Fàbrica d'Uralita. 

Fotograma Castanys de la Fàbrica Uralita / Cedida

Fotograma Castanys de la Fàbrica Uralita / Cedida

El film narra la història del senyor Sistacs, estiuejant a Cerdanyola i seguidor hostil de les bicicletes, "l'única cosa que a Cerdanyola constituïa una plaga", explica a través dels textos. Finalment, i cedint a la dèria del seu fill de tenir una bicicleta, Sistacs acaba prenent mal intentant muntar-la. 

Les imatges van ser captades fa ara gairebé un segle per Valentí Castanys, un dels humoristes gràfics més importants del segle XX i creador, entre d'altres, de l'Ávi del Barça. Castanys va estar fortament vinculat a Cerdanyola durant molts anys i era especialment actiu, junt amb altres artistes i intel·lectuals, del desaparegut Casino de Cerdanyola.

Durant la seva llarga trajectòria, Castanys va publicar milers d'acudits als principals diaris i revistes de cada etapa històrica, però també va publicar llibres, va escriure obres de teatre i va participar en l'enregistrament de discos al costat de figures tan conegudes com Joan Capri. "El que molta gent no sap és que també era un fanàtic del cinema i que va experimentar amb el setè art", expliquen des del GREC.

Aquest estiu, consultant arxius històrics, els membres del GREC van trobar una sorprenent notícia que explicava que als anys 30, Valentí Castanys havia guanyat un premi cinematogràfic amb un curt humorístic titulat La Tragèdia de Cordelles, rodat íntegrament a Cerdanyola. Van començar a investigar per intentar recuperar aquesta cinta però, malauradament, sembla que s'ha perdut.

No obstant això, s'ha conservat el testimoni d'Albert Castanys qui diu recordar que una seqüència del film era un casament amb bicicletes. "Valentí va convocar a tota la colònia de Cerdanyola durant un cert dia i a una hora determinada per filmar l’escena dalt d'un cotxe en marxa. Aquell dia la Coronet es va encallar i la pel·lícula es va emetre sense l'escena", explica. 

Sorprenentment, però, i després de contactar amb la família del dibuixant, els membres del GREC van descobrir que es conservaven dos curts de l'artista. Un d'ells, La Bicicleta, el curt que ha sortit a la llum aquesta nit i que es podrà veure durant el dia del 15 de novembre mitjançant l'adreça online www.cerdanyola.net/castanys

Posteriorment, l'edició de "La Nit És Curta" quedarà disponible a Youtube una versió reduïda, sense el curt "La Bicicleta", que el MAC es reserva fins a poder organitzar una sessió de cinema dedicada a Castanys, a la qual es convidarà a participar a la família del mític dibuixant.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.