Un equip de la UAB troba més de 100 estatuetes a la necròpolis egípcia de Kom el-Khamasin

Enguany es compleix la tercera campanya de la Missió Hispano-Egípcia a Saqqara Sud-oest a càrrec de l'equip de la UAB

L’equip de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha descobert enguany més de cent estatuetes funeràries del summe sacerdot egipci Imephor durant la campanya de rescat que està fent a la necròpolis de Kom el-Khamasin, al sud-oest de Saqqara. Cada estàtua és única en forma i concepció. Els investigadors també han tret a la llum nombrosos fragments de pintures que guarnien el que podria ser un recinte reial per al culte. 

Una troballa destacable

La troballa més important i sorprenent d’enguany ha estat aquesta acumulació de més d’un centenar d’estatuetes d’Imephor amb el nom complet del sacerdot inscrit al braç dret. Es tracta d’un tipus d’estatuetes funeràries sense paral·lel que mesuren entre 15 i 30 centímetres.

L'equip d'investigació de la UAB troba un centenar d'estatuetes a la necròpolis Kom el-Khamasin. FOTO: ACN

L'equip d'investigació de la UAB troba un centenar d'estatuetes a la necròpolis Kom el-Khamasin. FOTO: ACN


Les estatuetes són del mateix tipus que les 12 que ja es coneixien pel mercat il·legal d’antiguitats, de les quals només una ha pogut ser repatriada. L’any passat els investigadors van recuperar dos petits fragments molt malmesos d’aquestes estatuetes, que els van donar la pista per trobar enguany el conjunt. 

3 anys a Egipte

La d’aquest any és la tercera campanya de la Missió Hispano-Egípcia a Saqqara Sud-oest a càrrec dels experts de la UAB, liderats pel professor del Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana, Josep Cervelló, també director de l’Institut d’Estudis del Pròxim Orient Antic (IEPOA).

Els treballs desenvolupats durant un mes i mig  han permès completar l’excavació sistemàtica de la necròpolis de Kom el-Khamasin, on es troba la mastaba d’Imephor Impy Nikauptah, summe sacerdot del déu Ptah. Aquesta és la divinitat principal de Memfis, capital del país durant el Regne Antic i el Primer Període Intermedi de la història de l’antic Egipte (2400-2050 aC).  

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.