L'Esbart de Sant Marçal celebra la seva tradicional ballada d'hivern

L'Esbart ha mostrat una recopilació de danses de la Catalunya Nord, jotes i boleros

La tradicional ballada d'hivern de l'Esbart de Sant Marçal s'ha celebrat el diumenge 19 de gener a l'Ateneu de Cerdanyola. El ball popular català n'ha estat el protagonista i, un any més, el grup infantil de l'Esbart també ha participat. 

L'actuació ha començat amb el "Ball Pla de Lladurs", una de les descripcions més amplies que s'han obtingut de la manera de ballar el Ball Pla al segle XIX. Seguidament, també s'ha executat "l'Espunyolet" i el "Ball de Sant Antoni", totes elles dins del bloc de danses catalanes nobles. 

El grup infantil de l'Esbart ha començat interpretant "'L'hereu Riera", una llegenda que conta que com l'hereu Riera va rebre, mentre ballava, la notícia de la malaltia de la seva esposa. Déu fent cas de les seves pregàries, li va tornar la salut a la dona i com a mostra d'agraïment va fer una dansa de l'alegria. Els més petits també han interpretat "L'indiot", un ball de parelles, la "Marieta Cistellera", el "Ball de l'ÓS" i el "Ball de Cascavells".

El cos de dansa també ha ballat "Un cant a Cerdanyola", una obra musical a ritme d'havanera escrita per la compositora Lidia Arrebòla. La peça està dedicada especialment a la població de Cerdanyola i la lletra esmenta l'Esbart Sant Marçal. Amb l'ajuda del coreògraf Joan Manel Miquel van crear aquest ball.

Finalment, tampoc s'hi han trobat a faltar els boleros, balls característics de les Balears i l'equivalent a les sardanes de Catalunya. La gent balla lliurement, la dona marca el pas i l'home l'ha de seguir. S'han interpretat el Bolero de Ciutadella, la Jota des Vermar, el Bolero Sevillans i la Jota sa Calixtrona.