Experts internacionals del vitrall comenten Les Dames de Cerdanyola al MAC

El Museu d'Art de Cerdanyola ha acollit una de les jornades del 30è Congrés Internacional del Corpus Vitrearum

El Museu d’Art de Cerdanyola va organitzar dimarts 5 de juliol una trobada d'experts en vitralls emmarcada en el 30è Congrés Internacional del Corpus Vitrearum, que també es desenvolupa a Barcelona i Girona durant la primera setmana de juliol. El congrés reuneix bianualment en una ciutat diferent a més de 100 especialistes d'arreu del món que posen en comú els avenços, problemes i projectes que sorgeixen. Enguany, la reunió ha posat l’accent en el concepte i realització del vitrall de l’Edat Mitjana al Modernisme i ha situat Cerdanyola en el mapa internacional.   

Les Dames del MAC, en el punt de mira

Durant la jornada de dimarts, el regidor de cultura Òscar Pont va rebre els convidats. “Mai havíem vist uns vitralls fets amb aquesta barreja de tècniques”, va comentar Sarah Brown, especialista del York Glazier Trust mentre observava els vitralls de Les Dames de Cerdanyola. “Uns magnífics vitralls, obra cabdal del vitrall modernista a Catalunya”.  Així definia Tim Ayers, president del Corpus Vitrearum Internacional, el mateix vitrall. 

Públic al 30è Congrés Internacional del Corpus Vitrearum al MAC. FOTO: Ajuntament de Cerdanyola

Públic al 30è Congrés Internacional del Corpus Vitrearum al MAC. FOTO: Ajuntament de Cerdanyola
 

A part de visitar els vitralls, les diferents ponències científiques sobre les darreres investigacions pioneres han tractat, entre d’altres, els vitralls a llocs com Xile o les Illes Canàries, també els vitralls amb relació a Gaudí, o en espais més concrets, com la Mariendom de Linz o a Estrasburg.

El tour mundial dels vitralls

El Corpus Vitrearum és una organització que té per objectiu l’estudi dels vitralls a tot el món. Berna, Cracòvia, Siena,  Estrasburg, Colònia, París, Colònia, Florència, Brussel·les, York, Viena, Sant Petersburg, Zurich, Anvers i Nova York, entre altres ciutats, han estat les seus de les diferents trobades de l’organització internacional. 

El projecte va ser iniciat a Amsterdam l’any 1952 pel Comitè Internacional d’Història de l’Art (CIHA). El regeix un Comitè Internacional amb seu a París i cada país ha format el seu comitè nacional. Pel que fa als vitralls de Catalunya, sota el paraigua de l’Institut d’Estudis Catalans, s’han compilat més de 3.000 imatges, conservades al seu arxiu històric.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.