Exposicions per passar la calor a Cerdanyola

Els diferents museus i sales d’art de la ciutat ofereixen fins a cinc exhibicions que inclouen des de famosos gravats internacionals fins a fotografia feminista

Durant l’agost, els museus de la ciutat no fan vacances. Ans al contrari, tant el Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) com el Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver s’omplen d’exposicions refrescants per estimular les ments i les retines dels cerdanyolencs i les cerdanyolenques que vulguin passar la calor fent una ullada als museus. 

Gravats de París i Nova York al Museu d’Art de Cerdanyola

Al Museu d’Art de Cerdanyola, l’assistent podrà visitar tres mostres diferents. A la sala d'exposicions, el MAC recull alguns dels gravats d'una de les col·leccions més importants del país, reunits sota el títol "De París a Nova York. Gravats de la Col·lecció Gelonch Viladegut".  

Aquesta exposició representa una oportunitat única per veure obres de grans artistes a la nostra ciutat, des de Delacroix, fins a Tàpies i Warhol, passant per Renoir, Picasso, Matisse, Dalí o Miró, entre d'altres. Alhora, la mostra també permet descobrir les diferents tècniques del gravat -com la xilografia o la punta seca- i explica els canvis de capitalitat en el mercat de l'art, conseqüència dels esdeveniments polítics del segle XX.

Exposició "De París a Nova York"

Art renascut d’entre les cendres de la guerra

La destrucció i la salvaguarda del patrimoni cerdanyolenc durant els primers mesos de la guerra civil és una altra de les temàtiques que es poden trobar al MAC, sota el nom "D'entre les cendres", dins la mostra “1939. L’abans i el després”. Aquest és un projecte expositiu de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona amb el qual es vol commemorar els 80 anys de la fi de la Guerra Civil tot reivindicant els museus com a dipositaris d'un llegat que narra els fets històrics. 

Al Museu d'Art de Cerdanyola, la mostra gira al voltant d'algunes obres salvades aquell juliol de 1936, totes elles de recent incorporació al museu, gràcies a donacions dels familiars que les van salvar i guardar.

Exposició "1939. L'abans i el després"

Dones vistes —i fotografiades— per dones

Finalment, a l'espai Arc del MAC, l'AFOCER (Associació Foto-Cine Cerdanyola Ripollet) i l'AMAC (Amics del Museu d'Art de Cerdanyola) ens ofereixen una mostra de fotografia feminista. "Maiden. Dones vistes per dones" és la materialització d'un procés de gairebé dos anys de treball col·laboratiu en el si d'un grup de dones fotògrafes de l'AFOCER. 

Segons explica l’associació, Maiden “va néixer gràcies a inquietuds personals compartides entre sòcies”. Les fotògrafes asseguren que aquest projecte  “és, per sobre de tot un procés de treball col·lectiu i horitzontal en què empaties i complicitats entorn de la fotografia i el cos s'han articulat a base de moltes hores d'estudi i nombroses sessions de postproducció de les imatges que aquí s'exposen”.

Exposició "Maiden. Dones vistes per dones".

Fora del museu, AFOCER també ocupa la sala d'exposicions Elisa Arimany, a la Biblioteca Central, amb l’exposició de Joan Palomer "Belleses caduques". Palmer és soci d'honor d'Afocer resident a Ses Illes i President de la Federació d'Agrupacions Fotogràfiques de les Illes Balears i, com el mateix autor diu, és una mostra de "les coses que passen amb un no res de la plenitud a la caducitat". En ella fa un paral·lelisme amb la tecnologia i les plantes i flors, temàtica principal de l'exposició i on totes les fotografies estan realitzades amb el mòbil.

 

Cerdanyola, terra d’ibers també a l’estiu

Al llarg de tot l’any, cada segon diumenge de mes el Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver ofereix als visitants la possibilitat de fer una visita guiada a l'exposició permanent dedicada a la cultura ibèrica de la tribu dels laietans, i durant el mes d’agost també s’oferirà, de forma gratuïta, a les 12h amb l’entrada.

En aquesta expisició es poden veure, distribuïts en set àmbits temàtics, més de 500 objectes arqueològics procedents de les excavacions de diferents jaciments de Cerdanyola i reconstruccions, interactius i audiovisuals. La visita es pot complementar amb un recorregut lliure per restes arqueològiques del poblat i els tres edificis ibèrics reconstruïts. 

Exposició permanent del Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver

Les exposicions esmentades es poden visitar fins a l'1 de setembre al MAC i fins al 28 d'agost a la sala Elisa Arimany. El MAC obrirà només els caps de setmana, dissabtes de 17 a 20 h i diumenges d'11 a 14 h. El 15 d'agost restarà tancat. 

La Sala d'Exposicions Elisa Arimany obrirà en l'horari d'estiu de la Biblioteca, de dilluns a dijous de 15.30 a 20.30 h, dimecres i divendres de 10h a 14h. Pel que fa al Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver, mantindrà els horaris d’obertura de la resta de l’any: dimecres, dijous i divendres de 17 a 20 h; dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20 h i diumenges i festius de 10.30 a 14.30.

 

El Vallès industrial, més enllà de Cerdanyola

Durant l'agost, Cerdanyola també estarà present a l'oferta expositiva de Barcelona, a través de l'exposició "Vallès: fabricar passats, fabricar futurs", a La Virreina Centre de la Imatge. Aquesta exposició, comissionada pel ripolletenc Valentí Roma, és un projecte amb el qual Claudio Zulian recorre la memòria proletària de la comarca del Vallès.

Fruit d'un complex procés de diàleg i cooperació entre quatre ajuntaments vallesans —Cerdanyola del Vallès, Ripollet, Sabadell i Terrassa—, aquesta proposta, que va arrencar el 2017, va anar mostrant les seves etapes evolutives des de formats ben diversos.

Exposició "Vallès: fabricar presents, fabricar futurs", a la Virreina Centre de la Imatge

Així, entre els mesos de març i maig, el Museu d'Art de Cerdanyola va acollir, sota el títol "Utopies", tres videoinstal·lacions precedides de la peça "Work-in-progress", en paral·lel a altres instal·lacions i activitats a les altres poblacions. Ara, el projecte sencer s'ha reunit a La Virreina Centre de la Imatge sota la forma d'un relat audiovisual amb set episodis —La fàbrica, La nena obrera, El viatge, Polígons, La torre, De nit construíem cases i Utopies— que configuren una mena de políptic on s'albira una certa història possible per a les noves imatges proletàries.

 

Ja al setembre, el dimarts 10 a les 19.30 h s’inaugurarà al B'Art Ateneu (carrer de la indústria, 38-40) l’exposició “Bikiak”, una mostra de pintures de Lourdes Lopetegui, que ja es podrà visitar des del dia 2 de setembre i fins al 30 del mateix mes, a càrrec de l’Associació d’Artistes Plàstics de Cerdanyola

 

Més informació