12 dones de la Frontera Sud, protagonistes d'una nova exposició a Cerdanyola

La iniciativa Caravana Obrim Fronteres protagonitza la xerrada en la setmana del 8M

Una de les característiques intrínseques del feminisme, i així s'ha posat de manifest en els darrers anys, és la seva interseccionalitat. L'exposició 'Resistència de dones a la Frontera Sud' fa palès de la diversitat que s'inclou dins el moment reivindicatiu dels drets de les dones. La xerrada celebrada aquest dimarts 3 de març a la Sala 22 de l'Ateneu ha presentat al públic el recull fotogràfic que explica la història de 12 dones de la Frontera Sud. L'exposició, que ja es pot visitar, també ha descobert al públic cerdanyolenc el projecte Caravana Obrim Fronteres.

L'exposició 'Resistència de dones a la Frontera Sud' ha mostrat la cara poc visible del moviment feminista que celebra el seu clímax diumenge, amb el 8M. L'acte ha comptat amb la presència de la regidora, Glòria Urbano, que ha expressat la necessitat de "visibilitzar i donar veu a aquestes dones que pateixen violència masclista, xenofòbia i racisme". La trobada s'ha centrat a explicar quina és la realitat que viuen les dones que es veuen obligades a desplaçar-se. Amb l'objectiu de reivindicar un feminisme com a espai lliure de racisme, les activistes de la Caravana Obrim Fronteres, Sílvia Blázquez i Rosalia Molina, han exposat les experiències viscudes en els viatges amb la iniciativa.

L'exposició fotogràfica a l'Ateneu.

L'exposició fotogràfica a l'Ateneu. 

Les membres de la iniciativa han presentat el seu projecte com una iniciativa amb la voluntat “d'organitzar-se per fer una denúncia política des d'una perspectiva feminista i antiracista.” Blázquez ha apuntat també el vessant anticapitalista de la Caravana i l'objectiu de sensibilitzar i mobilitzar la societat en la defensa dels drets de les persones en cerca de refugi i migrants. A més, la Caravana Obrim Fronteres vol denunciar les vulneracions de Drets Humans i exigir la desaparició de les fronteres.

Rumb als Balcans

La Caravana Obrim Fronteres, una iniciativa d'àmbit estatal i amb visió internacional formada per diferents col·lectius i persones que s'organitzen de forma coordinada, ha realitzat fins al moment quatre expedicions: a Grècia (2016), a Melilla (2017), a Itàlia (2018) i a la Frontera Sud (2019). La proposta pel 2020 és realitzar una ruta pels Balcans que sortiria de Barcelona, seguiria fins a Argelés, tot seguit a Briançon, una ciutat francesa on es vol construir un tren d'alta velocitat que serveixi com a frontera natural per aturar l'arribada de migrants. La Caravana Obrim Fronteres 2020 continuaria pel Passo de Brennero, Pàdua, Trieste, Ljubljana i Zagreb.

Segons les activistes presents en el debat posterior a la xerrada a l'Ateneu, des que la iniciativa es va crear el 2016 han aconseguit tenir més incidència en els mitjans i també aconseguir una internacionalització de la xarxa. Per a elles, la Caravana ha suposat un pas positiu i procuren generar “projectes, força i energia.” Les ponents de la xerrada han convidat a totes les persones que estiguin interessades a posar-se en contacte amb elles a través del seu correu electrònic caravanaobrimfronterescat@gmail.com.