Ficció i rigor en el gènere biogràfic: últim acte de l'Empíric

El Festival Empíric, de ciència i literatura, ha clos amb una conferència dels escriptors Genís Sinca, Gemma Lienas i Xavier Moret

La primera edició del Festival Empíric de Ciència i Literatura ha finalitzat aquest diumenge 20 de novembre amb un acte de cloenda celebrat al Parc Tecnològic. L'organitzador del festival, Salvador Macip, ha moderat una conferència amb tres autors que barregen literatura i ciència: Gemma Lienas, Genís Sinca i Xavier Moret. Tots tres han posat el fermall a set dies d'activitats -entre el 12 i el 20 de novembre-, parlant de les fronteres entre rigorositat de dades i ficció a l'hora d'escriure biografies, amb l'objectiu de ressaltar la motivació principal del festival: difuminar les fronteres entre Ciència i Literatura. 

La biografia: rigorositat o ficció?

Les obres vertebradores de la xerrada han estat El cavaller Floïd de Sinca, El Fil invisible de Lienas i Dr. Pearson de Moret, totes tres creades a partir de fils conductors molt diferents. La primera neix de la petició expressa de la família de J.B Cendrós de crear la seva biografia; la segona surt de les ànsies d'una autora feminista per fer justícia a una dona científica (R. Franklind); la tercera és un viatge a l'estranger a la recerca de la història d'un enginyer mig oblidat (F.S. Pearson).

La importància del "punt real"

En l'acte s'ha parlat de si és compatible la distorsió de la realitat amb aquest gènere biogràfic. Genís Sinca ha defensat l'aspecte més divulgatiu de la biografia, però sempre posant per davant l'essència humana. Quan va començar a treballar en la biografia de Joan B. Cendrós, l'empresari que va fundar la famosa marca de cosmètics Floïd, va enfocar la història des del tracte directe amb les persones perquè un dels fabricants del líquid li va fer una confessió: "La fórmula no serveix per a res, jo mateix tasto la mescla i comprovo què li falta". 

Portada de 'El cavaller Floïd'

Portada de 'El cavaller Floïd'


Sinca defensa que "el punt real" és essencial per a fer esclatar la història i que el lector s'hi senti identificat. Però alhora, és tot un repte per la quantitat de dades que s'han d'ordrenar, segons ha confessat l'autor: "Tenia tanta informació que era caòtic i no sabia com vehicular la història". Aleshores Sinca ha provocat un dels moments més divertits de l'acte, quan ha explicat que la vídua de Cendrós el convidava a dinar cada dissabte amb el precepte que menjant bé i estant còmode la inspiració li vindria sola. 

La dona rescatada de la brossa de la història

Per contra, Gemma Lienas va confeccionar la història de la científica Rosalind Franklind amb una intenció narrativa des del principi, inclús canviant el final segons li va interessar. Franklind va dirigir els primers descobriments sobre com funciona el genoma humà, però grans eminències de la ciència com James Watson li van robar tots els mèrits. Partint d'aquesta història del passat, Lienas inventa un lligam amb la protagonista del relat com a fil conductor, motivada per la fascinació que sent per Franklind: "De tant en tant, les dones feien coses importants però es quedaven a la paperera de la història. Jo vaig rescatar la Rosalind d'aquesta brossa i la vaig posar a la meva història", ha explicat.

Portada 'El Fil invisible'

Portada 'El Fil invisible'


Lienas també ha parlat de com va superar els entrebancs que trobar cuinant la seva història, com la manca d'inspiració: "Al nostre cervell hi ha una part que treballa sense tú saber-ho, i arriba un moment que trobes alguna cosa que t'ajuda a continuar avançant". Ella tenia clar que volia escriure una història que atrapés el lector i que "quan tanqui el llibre tingui consciència d'haver après alguna cosa". Responent a les paraules de Sinca sobre la dificultat de cohesionar les idees, Lienas ha admès que quan escriu se sent "com si fos a l'úter matern", molt còmode.

La història perseguiex l'escriptor

Xavier Moret va escriure l'any 2004 Dr. Pearson, basada en l'enginyer Fredereick Stark Pearson, per qui va sentir interès per una qüestió personal: "Jo sóc de La Floresta, i Pearson va ser qui va urbanitzar-la a manera de 'Jardí Ciutat'". Moret ha explicat que va començar escrivint quelcom "que no sabia si seria novel·la o una altra cosa". Va començar viatjant als Estats Units per documentar-se, i per les peripècies que hi va viure, va decidir barrejar l'obra el procés de recerca amb les mateixes dades històriques de l'enginyer. 

Portada de 'Dr. Pearson'

Portada de 'Dr. Pearson'


Però al país d'origen de l'enginyer també es va trobar obstacles, ja que ningú semblava conèixer'l. Finalment l'atzar va actuar quan més el necessitava; va acudir a un edifici oficial on ningú semblava poder proporcionar-li informació, fins que una bibliotecària se la va atansar i li va dir: "Portava tota la vida esperant que algú vingués a preguntar per Pearson". Això va marcar tant a l'autor que té la certesa que "quan escrius una novel·la tot conflueix per proporcionar-te informació". 

Èxit que augura una 2a edició a Cerdanyola

Salvador Macip, metge, escriptor i organitzador del Festival, ha valorat molt positivament aquesta primera edició de l'Empíric, en què s'han complert objectius: "Organitzar activitats que mostressin els ponts entre ciències i lletres com a temes que àmbits que es coordinen". A més, l'assistència ha sigut molt bona, tot i que Macip recorda amb especial estima l'activitat inaugural per la singularitat de l'entorn on es va fer, el Sincrotró: "Va ser un lloc únic, un entorn totalment científic on poder parlar de literatura".

Analitzant l'interès que han suscitat els temes tractats, Macip reconeix l'èxit de la primera edició i pronostica que hi haurà continuïtat, i en especial, continuïtat a Cerdanyola: "No m'imagino el festival en cap altre lloc", en tant que a Cerdanyola ha trobat una forta connexió entre ciència i lletres. "Crec que no podíem demanar més per a la primera edició", ha clos l'organitzador.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.