La 21a edició dels Tres Tombs inunda d’història i tradició els carrers de Cerdanyola

La rua va comptar amb la participació de 50 carruatges i va arreplegar uns 10.000 espectadors

La passada dels Tres Tombs de Cerdanyola sempre ha estat una de les més matineres arreu de Catalunya. Aquest any no ha estat una excepció; Cerdanyola ha acollit la tradició de Sant Antoni Abat el diumenge 12 de gener i les cavalleries, els carros i carruatges han recorregut els carrers de la ciutat.

Més info: FOTOS: La passada dels Tres Tombs en imatges

La rua comptava amb animals i carros d'arreu de la comarca del Vallès i amb la participació de les entitats de la ciutat. Aproximadament, una cinquantena de carruatges han participat aquest any en la passada dels Tres Tombs.

Com és habitual, la Banda de l’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès (AMCV) i la Banda de Tambors de la Casa d’Aragó s'encarregaven d'obrir la passada amb ritme. Després dels dos grups musicals es desplegava la imatge de Sant Antoni Abat, patró dels animals. Darrere es trobaven els banderers infantils amb la bandera de la ciutat i el nou banderer, Francisco Alarcón, orgullós de lluir la bandera dels Arriers. També, al seu costat, hi havia Víctor i Xavi Alarcón com a cordonistes. 

Tampoc van faltar els caramels durant el recorregut. Les galeres de l'escola Montserrat, ASPADI i la Penya Jove Blaugrana de Cerdanyola van ser algunes de les encarregades de repartir-los entre el públic. La Penya Jove Blaugrana tampoc va desaprofitar l'ocasió i es va passejar pels carrers de la ciutat lluint la bandera del seu equip. El carro de Bambalina, que els nens i nenes van decorar amb tant d'esment durant el matí del dissabte, també va ser un dels que més va ressaltar.

Sens dubte, però, la carrossa més divertida va ser obra dels Castellers de Cerdanyola que, en comptes de portar un carro amb animals, eren ells mateixos els 'rucs' que estiraven el vehicle. Entre crits i aplaudiments, agafaven velocitat i feien girar la carrossa ben a prop del públic. 

A la rua tampoc hi va faltar el carruatge de les autoritats municipals. Al darrera hi anaven l'alcalde, Carlos Cordón, Pepi Rivera, Glòria Urbano, Carme Pina i Cecilia Collado. A més, les associacions de veïns dels barris i mercats de la ciutat també van participar en algunes de les carrosses. 

Quirze Puig, coordinador dels Arriers de Cerdanyola, explica que aquest any s'havia aplicat un protocol contra el maltractament dels animals. Entre els punts d'aquest protocol es trobava la prioritat de realitzar recorregut fàcil pels animals i no alterar-los davant qualsevol complicació. No obstant això, la passada s'ha desenvolupat sense cap incidència. 

La benedicció dels animals

Després de la passada dels Tres Tombs per tota la ciutat, el mossèn Joan Carles esperava amb l'aigua per beneir els cavalls, mules i rucs que havien participat en la rua. "Déu, heu concedit a l'home crear el domini dels animals, ara expandiu la vostra mà sobre aquests animals perquè ens ajudin en les necessitats", predicava el mossèn. 

Els carruatges van anar passant per la plaça de l'Abat Oliba mentre el capellà els esquitxava amb aigua beneïda. Després va arribar el torn dels animals domèstics de les famílies cerdanyolenques, que van formar una llarga cua esperant ser beneïts pel mossèn. 

10.000 persones reben la tradició 

Segons Quirze Puig la participació durant la passada dels Tres Tombs arreplega aproximadament unes 10.000 persones cada any. Enguany, els cerdanyolencs i cerdanyolenques han rebut la tradició de Sant Antoni amb la mateixa il·lusió que els altres anys i la festivitat també ha aconseguit arribar a milers d'espectadors. 

VÍDEO: Mira els millors moments de la passada dels Tres Tombs 2020

 

Més info: VÍDEO: La passada dels Tres Tombs recorre els carrers de Cerdanyola