Isidre Grau s'endinsa en el poble fictici de Montcerdà en la seva nova novel·la, 'Ciutadà Canalda'

La novel·la explica la història d'ascens i declivi del constructor Romà Canalda

L'escriptor cerdanyolenc Isidre Grau publica la seva tercera novel·la creant un poble fictici, que recorda a Cerdanyola del Vallès, i explicant la història d'un ascens i un declivi. Sota el títol Ciutadà Canalda, la novel·la veu la llum a les portes de Sant Jordi i es presentarà oficialment el dimecres 29 de març, a les 18.30 h, al Museu d'Art de Cerdanyola.

A l'estil Citizen Kane

La història que Grau explica a la seva nova novel·la narra l'ascens i el declivi d'un constructor del Berguedà, Romà Canalda, un personatge feréstec, contradictori i absorbit per una set personal insadollable que recorda a Charles Foster Kane, protagonista de Citizen Kane. Isidre Grau assenyala que "l'estampa d'aquell Orson Welles entre la joventut i el patetisme van ser una bona companyia per carregar d'humanitat Romà Canalda".

La novel·la arrenca l'any 2010, quan el periodista Eloi Boada rep l'encàrrec d'una biografia del constructor Canalda, personatge mitificat i clau en el creixement de Montcerdà. Periodista i entrevistat, entre convulsions familiars, estableixen una relació cada cop més personal i una amistat que va aflorant i fluint d'una manera inesperada, fins que un imprevist interromp el projecte. Anys després, Eloi Boada decideix escriure tot el que sap de Romà Canalda. La seva narració s'endinsa lliurement tant en els diferents episodis del passat i els seus secrets més inconfessables com en els enigmes familiars viscuts aquells dies.

Montcerdà o Cerdanyola

Un dels aspectes diferencials de Ciutadà Canalda és l'espai on transcorren els fets: Montcerdà. Es tracta d'un lloc imaginat per Isidre Grau que es concep com a exponent del boom de la construcció; del pas del franquisme a la democràcia; d'una societat més simple a una de molt més complexa. I Peguera és l'indret d'on prové Romà Canalda, un poble abandonat a la dècada dels seixanta, humil i amb un punt de salvatge, però sense quedar exclòs del món convencional. Alguns dels espais on succeeix la història recorden a Cerdanyola. "És cert que Cerdanyola del Vallès encaixa molt bé amb aquest perfil", confirma l'autor, assenyalant que el lector cerdanyolenc pot traduir "el Turó Verd pel nostre Turonet, i quan se li parla de la construcció del polígon Fontelles, llegeixi Fontetes".

Aquest públic local podrà conèixer més a fons la història i procés de creació de la novel·la durant la presentació del dimecres 19 de març. A partir de les 18.30 h, ial MAC, Grau conversarà amb l'escriptor i professor Jaume Aulet. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.