El jovent, protagonista de la passada dels Tres Tombs

La passada dels Tres Tombs es farà el 16 de gener pel centre de la ciutat

El 16 de gener es tornarà a celebrar la passada dels Tres Tombs, després d'un any en blanc a causa de la pandèmia. Els Arriers i Arrieres de Sant Antoni Abat de Cerdanyola han fet efectiu el pas de banderes als nous banderers, entre els quals destaca la joventut i la implicació amb una tradició de segles a Catalunya i que commemora el dia de Sant Antoni Abat, protector dels animals que feien feina al camp.

Nous banderers

La família Alarcón van ser els banderers dels Tres Tombs de 2020, just abans de l'esclat de la pandèmia. Aquest dimarts 4 de gener, a la sala Orlando Barrial del Museu d'Art de Cerdanyola, han fet l'entrega de les capes i les banderes a la nova banderera, Laia Garsaball González, i als cordonistes, Javier Ruiz Lupón i Júlia García Sales. Es tracta de tres persones joves que han estat vinculats a la tradició des de fa anys. Garsaball és sòcia dels Arriers des que va néixer, mentre Ruiz i García han participat amb la banda de l'AMCV. Laia Garsaball va destacar el fet que tres persones joves portin la bandera dels Tres Tombs: "És positiu que siguem tres joves perquè així apropem la festa a gent de la meva edat". 

Com a novetat, els Arriers no han pogut continuar enguany la tradició de passar les banderes infantils d'escola a escola, i les bandereres seran tres nenes vinculades als Tres Tombs: Iona Brujas Virgós, dels Arriers; Andrea Sánchez Delgado, dels Castellers de Cerdanyola; Gina Espinal i Vila, de Bambalina. 

Les bandereres infantils dels Tres Tombs de 2022. FOTO: Mónica GM

Les bandereres infantils dels Tres Tombs de 2022. FOTO: Mónica GM

Dos dies d'activitats

El secretari de l'Associació d'Arriers de Cerdanyola, Jordi Garsaball, va presentar la nova edició dels Tres Tombs i la revista anual que l'entitat edita per explicar el programa d'activitats i aspectes de la tradició de Sant Antoni a Cerdanyola i arreu. Enguany, les activitats començaran el 15 de gener amb una mostra de jocs i esports tradicionals Lloparrets i Guineutes (d'11 a 14 h a la plaça Sant Ramon), un taller de guarnir carros amb flors i verd (11.30 h a la plaça Sant Ramon) i una cucanya infantil (13 h a la plaça Sant Ramon).

Ja diumenge 16, la jornada s'obrirà amb la matinal dels Trabucaires de Cerdanyola (a les 8.30 h) i la concentració de la comitiva a casa del banderer i es farà camí fins a l'església (9 h al carrer Martinica, 12). A les 9.30 h començarà la missa solemne amb la cantada de la Coral Collserola a l'església de Sant Martí, i tot seguit es farà el ball de Sant Antoni a càrrec de l'Esbart Dansaire Sant Marçal.

En paral·lel, de 9 a 12 h es farà la concentració de cavalleries, carros i carruatges al carrer dels Artesans. L'inici de la passada de Sant Antoni Abat serà a les 12 h des del Parc Tecnològic i passarà pel centre de la ciutat fins al carrer de Lluís Companys, on es farà la benedicció dels animals. L'organització indica que en tot moment se seguirà la normativa determinada per les autoritats sanitàries.

En l'acte de presentació del 4 de gener hi van participar representants de l'Antic Gremi de Traginers d'Igualada, que aquest 2022 celebra els 200 anys de la seva bandera i de la festa dels Tres Tombs, que només ha deixat de celebrar-se amb normalitat durant la Guerra Civil i el 2021 per la pandèmia. L'acte també va comptar amb l'actuació musical del cerdanyolenc Lluís Berenguer, qui va ser banderer als Tres Tombs de l'any 2019.

A més a més, hi va intervenir el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Cerdanyola, Óscar Pons, qui es va comprometre a seguir buscant una solució perquè els Arriers tinguin un espai per a l'entitat, i va anunciar que el Consell de Cultura ha presentat el projecte per tirar endavant el Parc Arqueològic de Cerdanyola, en el qual esperen incloure l'associació d'Arriers i Arrieres. Per la seva banda, la secretària de la Federació Catalana dels Tres Tombs, Sílvia Barea, va animar els arriers cerdanyolencs a seguir treballant per mantenir la tradició.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.