Lia Sampai: "El confinament m’ha permès centrar les energies a crear un nou disc"

Entrevistem a Lia Sampai, cantautora cerdanyolenca que llançarà el seu nou àlbum el pròxim 9 de març

Lia Sampai és una cantautora cerdanyolenca que estrenarà "Amagatalls de llum", el seu segon àlbum, el pròxim 9 de març. Aquest gener, l'artista ha estrenat el videoclip de "La Caixeta", carta de presentació del nou disc i que ha gravat a l'Ateneu de Cerdanyola. Juntament amb el guitarrista Adrià Pagès, amb qui ja va estrenar el seu primer treball "La Fada Ignorant" el febrer de 2019, Lia segueix treballant en la música en la seva vida professional.

 

Després de l'èxit del teu primer àlbum "La Fada Ignorant" que vas treure fa dos anys, has seguit apostant per la música en la teva vida professional i publicaràs "Amagatalls de llum", el teu segon disc. Què hi trobarem?

El disc són cançons que tenia en un calaix i que, finalment, vam decidir gravar. Quan vam sortir del confinament era molt difícil fer concerts i vam pensar que podríem gravar les cançons que havíem anat fent fins ara. Així va sorgir el disc.

Com ho has viscut, després d'aquest any tan complicat?

Tot ha estat molt estrany, però, d'alguna manera, ha estat bo perquè hem pogut gravar aquest material nou. El fet d'haver parat de fer concerts ens ha permès centrar les energies a crear. Si les coses haguessin anat d'una altra manera potser no podríem haver gravat. A més, hem anat avançant i hem evolucionat musicalment. Aquesta és la part positiva que hem tret de tot això, perquè estem molt contents amb el disc.

Així, què ha canviat des d'aquell primer àlbum a aquest segon?

Sobretot la sonoritat: hem introduït guitarres elèctriques, sintetitzadors, instruments de corda... Musicalment hem fet un treball molt més acurat. L’Emili i el Jordi Bosch, els nostres productors, també ens han ajudat a trobar la sonoritat bona de cada cançó per poder expressar exactament el que nosaltres volem.

Les teves lletres són molt poètiques. Com t'inspires?

Em tanco a l'habitació, agafo la guitarra i començo a cantar el que em surt. Normalment escric per a amics meus, per coses que m'han passat o coses que veig en la societat que m'agradaria que fossin diferents. Això és el que m'inspira i el que em remou.

De fet, la cançó d'autor se sol associar a la cançó de protesta, és per això que vas escollir aquest gènere?

Sí. En aquest segon disc hi ha unes quantes cançons que van per aquí. Vull transmetre tot el que vull canviar i vull transmetre que és a través de l'amor i de la cura de les coses quan això es pot aconseguir.

També estàs estudiant interpretació a l'Institut del Teatre, com t'han ajudat aquests estudis en la teva carrera musical?

M'han fet començar a escriure cançons. A l'escola he après moltes coses sobre mi mateixa que m'han ajudat a saber el què vull expressar. M'han ajudat a explorar-me per dintre i a trobar el què vull fer com a artista. I és un lloc on he començat a escriure cançons per la gent que he conegut allà.

Però vas estudiar psicologia, que és totalment diferent! Com te n'adones que el que t'agrada realment és la música?

És diferent, però va molt lligat. De psicologia a l'escola també n'he après molta. Quan fas teatre també estàs constantment observant el comportament humà. I això de la música realment és una cosa que he anat fent. Arran dels premis que vaig guanyar i que vaig conèixer l'Adrià, la situació m'ha anat portant fins aquí on sóc ara. Veig que això m'encanta, però en cap moment he près la decisió. M'ha passat i, ja que m'ha passat, vaig al màxim.

La carta de presentació del disc és "La caixeta", un senzill amb un videoclip que has gravat al teatre Ateneu de Cerdanyola. Per què esculls aquesta localització?

A l'Ateneu és on jo vaig començar a fer teatre quan era petita i és el primer escenari on vaig pujar. A més, Cerdanyola és la meva ciutat, i en tinc molt bon record d'aquella època. La cançó de "La Caixeta" està feta per fer-se en un teatre i vaig pensar que l'Ateneu tenia tots els ingredients. Llavors, li vaig proposar al Carles Soler, que era el meu professor, i em va animar a tirar-ho endavant. Va ser un projecte molt maco.

Segueixes treballant amb Adrià Pagès. La vostra carrera musical ja va unida per sempre?

Mai sabem què passarà però és cert que tots dos tenim ganes i intenció de seguir treballant plegats. Ens entenem moltíssim. Dic que "La Caixeta" és un agraïment a l'Adrià per tot l'acompanyament que va fer amb "La Fada Ignorant". Vaig cantar-li aquesta cançó ja fa dos anys i finalment l'hem materialitzat al segon disc. A la cançó dic "i hem obert una altra via, per on vull caminar" i em refereixo a la intenció i les ganes de seguir fent música junts. També és una cançó dedicada als meus avis i al públic.

Heu començat el 2021 actuant al Festival Barnasants, tot un referent internacional dins el món de la cançó d'autor. Com has viscut aquesta experiència?

Molt emocionada de poder estar-hi. Quan vam presentar el primer disc també vam anar al Barnasants i eren els primers concerts que jo feia amb l'Adrià. Aquest any ha sigut com una festa perquè hem pogut rememorar tot el que ens ha passat des que vam començar.

On us podrem veure actuar aquest any? Tindrem el plaer que sigui aquí a Cerdanyola?

Sí. El 28 de març a les 12 h tocarem a l'Ateneu de Cerdanyola, dins el Cicle de Música de Cambra. 

Ja teniu alguns altres projectes en marxa?

Gravarem un videoclip a finals de febrer i que es publicarà el mes de març. Formarà part del disc "Amagatalls de llum". Sempre tenim coses entre mans, sempre seguim fent cançons.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.