El MAC presenta dues col·leccions aquest mes de juny

A partir del 15 de juny, s'inaugurarà la col·lecció 'Selfportrait', obra cabdal de l’artista Eugènia Balcells, i la mostra 'Presents per a una col·lecció de futur 2022'

El proper 15 de juny, a les 19 h el MAC presentarà la peça Selfportrait, una obra presentada per la comissària i filòsofa Eulàlia Bosch, que pren la forma d’un autoretrat en vídeo de Balcells a Nova York, casa seva durant dècades. Alhora, sembla connectar –com indica la comissària–amb els invents òptics amb que el seu avi Eduard M. Balcells Buigas li feia per jugar, però que van marcar el seu interès per la percepció i indagar en els nivells de realitat. La peça, que ha estat adquirida per la Generalitat i dipositada al museu, que segueix completant el discurs de la història de l’art vinculat a Cerdanyola.

L'artista Eugènia Balcells (Barcelona, 1943) és una de les figures clau de l’Art Contemporani al nostre país. El cognom no és desconegut per Cerdanyola, ja que forma part d'una nissaga d'artistes molt vinculada a la ciutat: neta de l'arquitecte Eduard M. Balcells i neboda de Carles Buïgas. A més, la seva vinculació amb Cerdanyola va més enllà, ja que també va participar també a les mostres històriques que es van dur a terme a l'espai B5-125 de la UAB.

Al mateix temps es podrà veure la mostra Presents per a una col·lecció de futur 2022 que aplega una selecció de les peces que s’han incorporat a la col·lecció aquest 2022, algunes d’elles ja integrades a l’exposició permanent. La font d’ingrés principal ha estat la donació de particulars, la de l’Associació d’Amics del Museu, i el dipòsit de la Col·lecció Nacional d’Art de la Generalitat d’Art Contemporani, Fotografia i Còmic. En destaquen noms com el de Núria Martínez Seguer i Paco y Manolo en fotografia, o Elsa Plaza, Valentí Castanys, Josep Coll, Fernando Fernández, Àngel Beaumont o els autors dels Invents del TBO en còmic. Pel que fa als artistes històrics s’ha de fer especial esment de Josep de Togores, Marian Espinal, Modest Teixidor, Martí Llauradó i les noucentistes Laura Albéniz i Teresa Lostau.

Com apunta la crítica Fina Duran, es tracta d’una “col·lecció que continua lligada a la comunitat i al temps que vivim. I aquesta relació estreta amb una societat diversa i plural es concreta  en aportacions d’obres d’art per part de l’administració i de donatius. I, des del MAC, sempre  adrecem la mirada cap als nous llenguatges, com la fotografia i el còmic, i, de la reivindicació de la igualtat de gènere, en fem un dels eixos vertebradors del museu.”

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.