Enguany la Comissió de Festes de Sant Martí ha patit una renovació total dels seus integrants. A les portes de la Festa de Tardor, que comenca amb les primeres activitats aquest dissabte 2 de novembre, el TOT Cerdanyola entrevista al president de la Comissió, Gerard Capella, i la portaveu i membre de la junta, Maria Sauló.
És el primer any que organitzeu la festa de Sant Martí, que esteu al capdavant de la Comissió. Però ja estàveu dins, ja sabeu de què anava tot això, no?
Sí, les nostres famílies hi han estat sempre. Hem estat implicats des de petits, però no tant organitzant, com ajudant, col·laborant... És el primer cop que hem estat al capdavant. És una cosa que s'ha transmès de pares i fills.
I quina és la principal motivació per posar-vos al capdavant, per agafar les regnes de la Comissió?
Que si no ho fem nosaltres, creiem que no ho farà ningú. A part d'això, el fet d'haver-ho viscut tant des de petits, i això fa que tinguem la motivació que tiri endavant una entitat que fa 46 anys que està a Cerdanyola.
Què creieu que representa la festa de Sant Martí per Cerdanyola?
Per a nosaltres són les veritables festes de Cerdanyola, les tradicionals, i les que vivim més. Des que som petits hem viscut les festes des del cotxet allà a l'embalat de la plaça Sant Ramon. Sabem que comporta molta feina, però si no s'acabarà perdent.
"Sant Martí és la festa organitzada per la gent del poble i de les seves entitats, en canvi, el Roser de Maig està molt bé, però és la Festa Major de l'Ajuntament"
Per què les fustes de Sant Martí són les veritables festes de Cerdanyola?
Les festes del Roser de Maig són organitzades per l'Ajuntament, aquestes són les festes del poble. Totes les entitats culturals que vulguin participar, poden fer-ho. S'organitza per a la gent del poble, de les entitats culturals del poble. En canvi, les del Roser de Maig, que són unes festes que també estan molt bé, però són les festes de l'Administració.
Quants sou ara mateix a dintre de la comissió?
Col·laboradors en total, uns cinquanta, però som 5 o 6 els que portem la veu cantant d'organització, programació, publicitat. Hi ha gent que ve a estones i que col·labora amb el que pot. Per això, sempre diem que tothom és benvingut a donar un cop de mà.
Aquest rejoveniment que hi ha hagut de l'entitat, és una esperança també per les altres entitats de Cerdanyola?
Sí, és cert. Ho hem comentat amb altres membres d'altres entitats i ens hem adonat que si estàs tan a prop que la cultura popular des de petit, llavors quan ets jove no et costa tant implicar-te amb les entitats. Però no només gent jove és la que s'ha d'implicar, també gent nova. És molt important. Així, a poc a poc vas arrastrant a més gent, perquè cada vegada ho veu més gent i s'hi interessa.
I entrant ja en matèria de la programació, quins diríeu que són els canvis principals que heu introduït respecte a anys anteriors?
Quan nosaltres vam arribar a la nova Junta volíem fer coses noves, però sense tocar coses del passat que s'han fet de manera tradicional i que sabem que funcionen. Com a grans novetats, hem organitzat el I Torneig de Pàdel, el diumenge dia 3. Som una ciutat on hi ha molta gent
que juga pàdel, per això volíem introduir aquesta nova activitat. A banda, d'això, també hem introduït el "Tardeo", que per l'època de l'any que és, a la nit ja comença a fer una mica de fred i les festes de tarda tiren bastant. A més, això fa que el diumenge a la tarda no sigui un espai tan buit, hi ha com la possibilitat de fer una cosa més lúdica.
" A banda de les novetats del "Tardeo" i el Torneig de Pàdel, hem introduït canvis en algunes activitats que ja es feien amb la idea d'anar millorant el que ja tenim"
I més enllà d'això, hi ha alguns canvis més?
Com a noves activitats no. El que sí que hem fet és introduir canvis en algunes activitats que ja es feien. Per exemple, el Vermut Musical enguany serà diferent amb algunes sorpreses i menjar més variat, introduint també les opcions vegetarianes. També s'ha modificat la concentració de motos, que abans només hi participaven les Harley-Davidson i ara està obert a altres tipus de motos. Al final la idea és anar afegint coses i anar millorant el que ja tenim, no volem que canviï tot, però sí anar provant alguns canvis i veure com respon el poble.
I alguna activitat que es torni a fer després de molts anys?
Sí, aquesta és una de les grans sorpreses d'aquest any: el Ball de fanalets serà la fi de festa el dilluns amb un grup que es diu Mamboo. És una tradició que s'havia fet anys enrere, però que feia uns 10 anys que no es feia.
Quin paper té de la cultura popular dintre de les festes de Sant Martí?
Jo crec que és el paper principal de la festa, per això és la gran diferència amb les festes del Roser de Maig. Són més de 50 actes des del 2 de novembre fins al dia 11, on participa tothom que vulgui participar. Totes les entitats hi tenen molt protagonisme. En definitiva, la festa de Sant Martí gira al voltant de la cultura popular.
"La cultura popular té un paper principal a la Festa de Sant Martí, totes les entitats hi tenen molt protagonisme"
Pel que fa als joves, segueixen les dues nits. D'una banda, La Martinada el divendres 8 i, d'altra banda, la Nit Jove el dissabte 9.
Les nits, realment, no deixen de ser festes al poble i són dirigides a tothom, encara que pugui semblar que només és pels joves. Per això a la nit del dissabte ve un grup que és un tribut a Estopa, un tipus de música que pot agradar tant als joves de 18 anys, com a la gent de 40 o 50. I com deies, l'altra nit és La Martinada, que va començar a fer-se fa cinc anys, organitzat per una secció de joves de l'antiga Comissió i que sempre ha funcionat molt bé.
Creieu que La Martinada ja s' ha creat la seva pròpia marca, més enllà de la festa?
Totalment. Fins i tot, et diria que molts cops hem hagut de recordar a la gent que La Martinada no és una entitat a part. Molta gent té aquesta concepció com que, en el seu moment, aquesta festa es tractava d'una gent jove, que havia creat una entitat a part.
Ja per acabar, heu comentat que preparar les festes de Sant Martí porta molta feina. Però, des de quan porteu treballant en aquestes festes?
Més o menys quan s'acaben les festes, ja comencem a pensar amb les de l'any següent. I des del juny, és a dir, cinc mesos abans ja ens posem a treballar de valent amb tota la programació. Tot i que sí que comporta molta feina, t'ho passes molt bé i això creiem que és la clau.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.