El Museu d'Art se suma al projecte Recuperart-19 per millorar l'estat emocional dels sanitaris

La iniciativa pretén millorar l'estat emocional dels professionals de la Salut després de la pandèmia

L'Institut Català de la Salut (ICS) i el Departament de Cultura han impulsat la proposta Recuperart-19. Es tracta d'un "recorregut terapèutic" per als professionals de la sanitat en museus i centres d'art per millorar el seu estat emocional després de la pandèmia de la Covid-19. Un total de 16 museus catalans s'han sumat a la iniciativa, entre els quals hi ha el Museu d'Art de Cerdanyola (MAC).

Tal com explica la consellera de Salut, Alba Vergés, la iniciativa facilita que tots els professionals sanitaris puguin accedir als museus i fer un recorregut amb activitats explicades en un quadern que se'ls hi entregarà quan hi entrin i que se centren en algunes de les obres dels centres d'art. La mesura es posarà en marxa la setmana del 29 de juny i s'han imprès, de moment, 1.500 quaderns.

 

Promoure el benestar

El cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Josep Antoni Ramos-Quiroga, ha explicat que és una iniciativa que promou el benestar i busca "empoderar els professionals de la salut que durant aquest temps ha patit una situació emocionalment molt intensa". Recuperart-19 busca activar recursos personals per afavorir efectes positius en l'estat anímic en el col·lectiu de professionals sanitaris amb l’objectiu de combatre l'ansietat, la depressió i les manifestacions lleus d'estrès posttraumàtic.

Ramos-Quiroga destaca que l'objectiu és que d'una forma espontània els professionals sanitaris s'apropin a un dels 16 museus inscrits i que a partir d'una sèries d'obres d'art seleccionades prèviament, a través d'una llibreta i un llibre puguin fer un camí al llarg del museu per aprofundir amb tècniques de respiració, de control de les emocions i que puguin expressar els sentiments amb accions que es proposen. D'aquesta manera, s'aposta perquè "trobin un espai de tranquil·litat amb tècniques seleccionades amb un grup d'experts que hi ha a la Vall d'Hebron".

 

L'activitat

El quadern que s'entregarà als sanitaris indicarà als visitants que es passegin pel museu i busquin i observin les diferents peces que els hi proposen. N'han d'escollir una que els acompanyarà durant tota l'activitat. Quan n'hagin triat una, hauran de situar-se davant l'obra i observar-la i escriure les emocions que li genera, pensar en quina cançó li recorda o fins i tot dibuixar-la, entre altres accions.

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha manifestat que aquesta és una iniciativa per ajudar a totes les persones que han salvat vides durant el confinament i que "ho han donat tot". Vilallonga ha ressaltat que aquesta iniciativa d'avantguarda és important "perquè la cultura està a primera línia per ajudar a salvar a tots aquells que han estat a primera línia per salvar les nostres vides". 

Els 16 museus que participen de la iniciativa són el Museu de l'Empordà a Figueres, el Museu d'Art de Cerdanyola, el Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu, el MNAC, el Museu de L'Hospitalet, el Museu Pau Casals d'El Vendrell, el Museu de Tortosa: Històric i arqueològic de les Terres de l'Ebre, el Museu Episcopal de Vic, el Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal, el Centre d'Art La Panera, de Lleida, Ecomuseu de les Valls d'Àneu d'Esterri d’Àneu, el Museu d'Art Modern de Tarragona, el Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia, el Museu d'Art de Girona, el Museu de la Garrotxa, Olot i el Museus de Sitges.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.