Música com a teràpia

Agustí Jiménez parla del concert de Primavera de l'Orquestra de Cambra de Cerdanyola

Shche ne vmerla Ukrayina (Ucraïna encara no ha mort) és el títol de l’himne ucraïnès. També és el desig de les persones de bona fe, tant a casa nostra com a arreu. Que no mori Ucraïna, que no mori amb ella una part d’Europa. I, enmig d’una tragèdia humana de dimensions finals encara incertes, la música apareix com una eina de guariment, ni que sigui per una estona, de les ferides que comporta la guerra.

Kai Gleusteen ha escollit per a aquest Concert de Primavera de l’Orquestra de Cambra de Cerdanyola (OCC) dos compositors russos: el romàntic Piotr Txaikovski i el polifacètic Xostakovitx. Una elecció que, coneixent el concertino canadenc, la seva sòlida formació humanística i l’aferrissada defensa que sempre ha fet de la multiculturalitat com a riquesa, ha de respondre a la idea que la música no entén ni de nacionalitats, ni de fronteres ni, molt menys, d’agressions militars. Per tant, res té a veure que les obres que diumenge vinent sonaran al teatre de l’Ateneu fossin escrites per ciutadans de la mateixa nacionalitat que el sàtrapa que avui fa i desfà des del Kremlin.

El concert

Les dues peces que interpretarà l’orquestra són dos quartets de corda: un de Txaikovski –el núm. 3, Opus 30, en Mi Bemoll i quatre moviments- i un altre de Xostakovitx, el núm. 8, Opus 110, en Do menor i cinc moviments. Es tracta, òbviament, d’obres d’estils diferents, però en qualsevol cas ambdós quartets figuren entre les peces de cambra més celebrades d’un i altre músics.

Omplim-nos tots de música, doncs, diumenge vinent a l’Ateneu, i intentem esborrar per uns moments la ferida que ens provoquen les notícies i les imatges amb què ens llevem i ens anem a dormir les darreres setmanes. Perquè Ucraïna encara no ha mort, Europa ha de mantenir-se viva i tots hem de treballar perquè aquest planeta, i especialment el nostre continent, continuï sent un lloc on la pau i la vida triomfin sobre els malsons.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.