Obertes les inscripcions per a la visita als poblats ibèrics de Lloret de Mar

Diumenge 15 de setembre es visitaran dos poblats de Lloret de Mar, el del Turó Rodó i el Puig de Castellet, en una sortida organitzada pel Museu de Ca n’Oliver

Ja s’han obert les inscripcions per a la visita als poblats ibèrics de Lloret de Mar d’enguany, organitzada des del Museu de Ca n’Oliver. En aquesta ocasió, el diumenge 15 de setembre es visitaran dos poblats dins del municipi de Lloret de Mar: el del Turó Rodó i el Puig de Castellet, ambdós de la tribu dels indiquetes, també coneguda com indigets o indigetes.

Per a participar en aquesta activitat, que és gratuïta i pensada per a majors de 10 anys, cal inscripció previa, ja que les places són limitades. La inscripción es pot realizar trucant al 935 804 500.

Segons informa l’organització, de sortirà a les 9 h des de Cerdanyola del Vallès i es retornarà a la ciutat a les 14 h, aproximadament.

 

El Poblat Ibèric del Turó Rodó compta amb una casa ibera reconstruïda

El poblat ibèric de Turó Rodó està situat sobre un promontori de 40 m d'alçada ubicat al nord-est i molt a prop del nucli de Lloret de Mar. S'aboca directament al mar en un lloc de fàcil defensa i amb un ampli camp visual sobre la platja de Lloret.

Entre els anys 2000-2003, fou excavat. Aquests treballs van permetre documentar les característiques principals del poblat i la seva evolució històrica, que s'estén des de finals del segle III a.C. fins a les primeres dècades del I a.C.

Es tracta d'un assentament costaner del tipus barrera, situat en un esperó sobresortint, abocat al penya-segat en gran part del seu perímetre i defensat per una muralla a tramuntana i a llevant, els únics sectors accessibles. Els habitatges principals, un total de 7 conservats, d’aquest poblat s’adossen a la part interna de la muralla i resten oberts per migdia a una plaça, a l'altra banda de la qual hi trobem algunes construccions de menor abast.

És precisament una d’aquestes 7 cases de la zona nord, la casa 6, que en el decurs de l’any 2016 es va reconstruir in situ mitjançant les tècniques de l’arqueologia experimental, segons informen des de l'àrea de Patrimoni de l'Ajuntament de Lloret de Mar.

Casa reconstruïda in situ al jaciment del Turó Rodó | Patrimoni Lloret de Mar

Casa reconstruïda in situ al jaciment del Turó Rodó | Patrimoni Lloret de Mar

El jaciment de Puig de Castellet, un recinte fortificat iber durant les Guerres Púniques

El recinte fortificat iber de Puig de Castellet es troba en un turó d’uns 195 m d’alçada. Des del replà on està situat es domina la línia de costa de la desembocadura de la Tordera fins a l’extrem oriental de la platja de Lloret.

Les campanyes d’excavació i l’estudi dels materials han permès saber que el recinte tingué una vida aproximada d’un cinquanta anys durant el segle III a.C. Són els moments en els quals Roma i Cartago lluiten pel control de la Mediterrània occidental en les anomenades Guerres Púniques.

El Puig de Castellet fou construït entre la primera i la segona d’aquestes guerres cap el 250 a.C. i fou abandonat definitivament poc després del final de la segona, als voltants de l’any 200 a.C. Durant aquests temps difícils va ser un punt de guaita sobre el mar per assegurar la defensa dels altres assentaments propers, en especial del gran poblat de Montbarbat.

Vistes del jaciment de Puig de Castellet | Patrimoni Lloret de Mar

Vistes del jaciment de Puig de Castellet | Patrimoni Lloret de Mar

El recinte té una forma pentagonal i pareix limitat per muralles en tres dels seus cantons, un dels quals fa angle obtús, i per l’altre es recolza en el promontori. A l’interior hi trobem onze espais rectangulars d’una, dues o tres habitacions adossats a la muralla i deixant una àrea central lliure.

A l’àrea central es van excavar un conjunt de fosses per recollir l’aigua de pluja, servir d’abocador o, com a pous, captar l’aigua del subsòl. A més, hi trobem un dels tres forns amb què comptava el recinte.