Els orígens de Cerdanyola al poblat de Ca n'Oliver

El Poblat Ibèric de Ca n'Oliver és un dels patrimonis més importants de la ciutat

El Poblat Ibèric de Ca n'Oliver és un dels reclams patrimonials i històrics més importants de Cerdanyola. Situat al cim d'un dels turons de la serra de Collserola que mira cap al Vallès, representa un espai molt important per la recerca, la investigació i la difusió de la cultura ibèrica a Catalunya. Així, a banda de gaudir d'un paisatge que ens transporta a la història del nostre país, el poblat ens permet entendre millor, seguir eixamplant en coneixement i seguir investigant sobre la vida dels nostres avantpassats a Laietània, on ara hi ha Cerdanyola.

La història i el descobriment

El poblat està situat de manera estratègica sobre un turó, com la majoria dels poblats laietans ibèrics des d'on les famílies de posició social més elevada podien controlar àmpliament el territori, format per camps de conreu, dividits en terrasses per adaptar-se al terreny, i petits nuclis agrícoles. Des del turó, s'observa tota la plana del Vallès. Del poblat se'n té constància des del 1919. Les excavacions van començar el 1954, però es van abandonar durant els anys 60. Els treballs es van continuar a partir del 1986 a càrrec del Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola i, més endavant, per empleats del Servei de Patrimoni de l'ajuntament local.

Els treballs de recerca continuats, l'exposició permanent del Museu, els més de 2000 m2 de les restes arqueològiques museïtzades, els tres edificis ibèrics reconstruïts i un ampli ventall d''activitats adreçades a tot tipus de públic permeten al visitant descobrir la cultura ibèrica i apropar-se a l'arqueologia com a ciència que ens permet reconstruir el passat. Les exposicions temporals i altres propostes vinculades a la història i el patrimoni local reflecteixen la riquesa cultural de Cerdanyola.

 

reconstruccio dedificis dels ibers al poblat iberic de ca noliver

Visites al poblat i l'exposició

'Cerdanyola, terra d'Ibers' és el nom de l'exposició permanent del Museu. Ocupa una superfície de 290 m2 i està dividida en set grans àmbits temàtics a través dels quals es presenta la Cultura Ibèrica. Plafons retroil·luminats, audiovisuals, reconstruccions, interactius i més de 500 objectes arqueològics procedents dels jaciments de Cerdanyola es combinen per donar una visió conjunta sobre el món ibèric.

A banda d'aquesta exposició permanent, el museu ofereix una oferta educativa per conèixer amb més detall tot el que fa referència al poblat ibèric. Aquesta oferta va molt enfocada a centres educatius perquè facin visites i excursions amb els seus alumnes. Hi ha programes diferents, destinats cadascun a edats diferents, replens d'activitats, tallers i xerrades. L'objectiu, però, és el mateix per a tots: entendre i conèixer el poblat ibèric de Ca n'Oliver.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.