La poesia de Lorca reviu a l'Ateneu amb el festival de dansa de la Casa de Andalucía

'A ti Federico' és l'obra de l'escola de flamenc de la Casa de Andalucía i ret homenatge al poeta i dramaturg andalús Federico García Lorca

Federico García Lorca ha cobrat vida sobre l'escenari de l'Ateneu durant la tarda del dissabte 29 de febrer amb el Festival del Dia d'Andalusia. L'escola de flamenc de l'entitat ha commemorat el dia de la seva terra amb una obra que ha recorregut la vida del poeta andalús.

"Rodejat dels cants i balls típics de la seva terra, l'any 1898 naixia un nen que, encara sense saber-ho, posseïa en les seves mans la ploma que marcaria la història viva de la literatura espanyola". Així començava l'espectacle 'A ti federico', un homenatge a García Lorca, "un poeta granadí que va donar la seva vida per les llibertats del poble andalús", segons el president de la Casa de Andalucía, Miguel Ramos

L'obra ha començat a Fuente Vaqueros (Granada), el lloc on va néixer i on es va criar Lorca. Durant l'espectacle l'escola de flamenc ha realitzat danses seguint les passes de l'autor fins a Nova York i Cuba, països amb els quals es va inspirar per escriure una gran part de les seves obres. Isabel Iniesta ha estat l'encarregada de narrar la història mitjançant cançons i poemes del dramaturg com 'Romance a la luna' i 'La guitarra'. A més, els actors i actrius han interaccionat amb el públic i han fet viatjar els espectadors interpretant "l'Extra, extra!" de Nova York i repartint diaris entre les butaques de l'Ateneu.

L'espectacle ha finalitzat amb la part fosca de la Guerra Civil, quan Lorca va tornar al seu país i va ser afusellat, ara ja fa 84 anys. "La mort s'ha de mirar cara a cara. No vull plors. Silenci, he dit..." Els verbs finals de la seva obra 'La casa de Bernarda Alba' han tancat el festival. 

Maria Dávila, coreògrafa i directora de l'escola de flamenc, ha realitzat aquesta posada en escena per atraure a un públic "que possiblement no s'identifiqui amb el flamenc més ortodoxe, encara que segueixi manifestant-se amb les seves distintes formes d'expressió amb al cante, al toque i al baile". A més, ha afirmat que aquesta obra dóna a conèixer la figura de Federico de manera diferent. 

"Avui en dia és molt important per a la cultura omplir els teatres", afirma la coreògrafa i directora, que explica que el festival ha arreplegat unes 750 persones en total amb les dues sessions. 

Els ballarins que han participat són els grups Aires Nuevos, A Compás, Contratiempo, Con buen pie, Rosas Flamencas i Soniquete, a qui Dávila ha volgut dedicar una menció especial. A guitarra s'hi trobaven Alex García i Greta Extremera i al cante Cristina Celis. També hi ha participat el Coro de la Casa de Andalucía que ha donat el tret de sortida al festival de dansa interpretant l'himne del país i diverses cançons d'Andalusia com 'Soy Andaluz'.