El primer festival Empíric de Cerdanyola s'inaugura al Sincrotró ALBA

El festival tindrà lloc entre els dies 12 i 20 de novembre a diferents indrets de la ciutat

Aquest dissabte 12 de novembre es donarà el tret de sortida del festival Empíric de Cerdanyola del Vallès. Es tracta del primer festival que uneix ciència i literatura sota el nom. El festival se celebrarà a diferents indrets de Cerdanyola fins al 20 de novembre i comptarà amb una vintena d’activitats que inclouran debats, xerrades, tallers, presentacions, documentals, exposicions, poesia... L'esdeveniment està organitzat per diferents institucions i administracions, i té el conegut doctor i escriptor Salvador Macip com a comissari.

Consulta aquí el programa d'activitats.

Trencar el mur entre la ciència i les humanitats

"La intenció és ser un punt de trobada únic que tiri per terra el mur entre la ciència i les lletres", va explicar el comissari del festival, Salvador Macip, durant la roda de premsa de presentació, el passat dijous 27 d'octubre. Macip també va destacar que el festival presentarà "exemples de persones que ja barregen ciència i literatura, que fan de la ciència un espectacle i/o entreteniment”.

Durant vuit dies, s’han programat 23 activitats entre debats, xerrades, tallers, presentacions, documentals, exposicions, poesia, etc. Sis de les activitats estan adreçades al públic familiar. Macip valora el programa com a "atractiu per atraure públic de tota mena". Entre els noms participants destaca la directora del Sincrotró ALBA, Caterina Biscari, i altres professionals vinculats als mons de la ciència i la literatura: Martí Domínguez, Helena Guilera, Belen Gopegui, Jordi Coromina, Francesc Bravo, Mariola Dinarès, Carme Torras, Antonio Bernal González, Toni Pou, Ramon López Mántaras,Anna Ballbona, Jordina Biosca, Carme Riera, Ignasi Llorente, Genis Sinca...

Aquests són exemples del camí que, segons el comissari del festival, cal seguir recorrent perquè la ciència i les humanitats treballin plegades. Macip destaca que l'interés dels científics per aprendre a comunicar i escriure està en creixement, i assenyala el repte d'afavorir que els professionals de les lletres perdin la por a la ciència. De fet, Macip és un exemple de persona del sector de la ciència que ha explorat la literatura publicant contes i novel·les. "El mètode científic m'ajuda a escriure. Necessitem que els científics sàpiguen com narrar", diu el doctor i escriptor.

Més de 20 activitats

La primera edició d’Empíric comptarà amb una vintena d’activitats, sis d’elles adreçades a un públic familiar. Seran espais del festival la Universitat Autònoma de Barcelona, la Biblioteca Central de Cerdanyola, el Centre d’Educació Ambiental Can Coll, el Parc del Turonet i el Museu d’Art de Cerdanyola i dos espais més i poc habituals d’activitats obertes al públic com són el Parc Tecnològic del Vallès i el Sincrotró Alba. Ana Belen Martínez, cap de comunicació de la instal·lació científica, mostra la satisfacció i el compromís de formar part d’Empíric i destaca el paral·lelisme del igual que el festival i el Sincrotró “on fem servir les eines científiques per entendre el que ens envolta”.

L’acte inaugural d’Empíric serà precisament al Sincrotró Alba, el dissabte 12 de novembre a les 18 h. Després de la inauguració institucional tindran lloc dues converses, la primera titulada Ciència i literatura: dues cares de la mateixa moneda amb l’escriptor, Martí Domínguez, la directora del Sincrotró Alba, Caterina Biscari, i el metge, escriptor i comissari del festival, Salvador Macip. La segona conversa serà Atrapats per les xarxes: promeses i perills d’internet estarà moderada per la periodista Mariola Dinarès i hi participarà l’escriptora Belen Gopegui i la científica i escriptora Carme Torras.

L’aforament de l’acte serà limitat a 150 persones i per assistir-hi caldrà reserva prèvia enviant un correu a festivalempiric@gmail.com indicant nom i cognoms, DNI i edat, abans del 10 de novembre. L’Ajuntament oferirà un servei de bus especial des de la plaça de l’Ajuntament al Sincrotró a les 17.15 h. La tornada del bus serà a les 19.30 h i a les 21 h. El Sincrotró també disposa d’un espai d’aparcament gratuït per qui vulgui desplaçar-se en transport privat.

L’alcalde, Carlos Cordón, assenyal sentir-se molt satisfet de poder organitzar Empíric, un fruit més del treball que s’està fent des de l’Ajuntament “per reforçar les relacions entre els diferents agents estratègics de la ciutat” i alhora donar-los a conèixer entre la ciutadania “perquè sàpiga el que té Cerdanyola, una ciutat universitària, tecnològica i del coneixement”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.