Quin és l'origen del Tortell de Reis?

La tradició mana que aquell qui troba la figura del rei és coronat com a tal

Com a hores d'ara ja hem pogut tornar a comprovar, les festes nadalenques són dies d'àpats en família i amb amics. I després de celebrar Nadal, Sant Esteve a Catalunya, i també Cap d'Any, ara arriba el torn de tancar les festes amb la celebració del dia de Reis.

Una jornada en la qual tampoc falten unes bones postres típiques a casa nostra. I és que el dia de Reis no hi pot faltar a taula el Tortell de Reis.
Amb forma d'anella, tradicionalment va farcit de massapà i decorat amb fruita confitada o fruits secs. I al seu interior conté dues sorpreses: una fava i un rei.

Segons la tradició, aquell qui troba la figureta dins el seu tros és coronat amb la corona daurada de cartó que decora el centre del pastís, mentre que qui es troba la fava és a qui li toca pagar el tortell.

Però, quin és l'origen d'aquestes postres?

Com moltes de les tradicions a casa nostra, el tortell de Reis té un origen romà i pagà. Cal que ens remuntem al segle II aC, a l'època de l'imperi Romà. En aquella època, se celebraven les saturnals, un període festiu a mitjan mes de desembre en el qual els esclaus de l'època podien passar una setmana lliures de les seves obligacions. I en honor de Saturn, el déu de l'agricultura i les collites, es preparaven unes postres, amb forma de tortell, amb mel, fruits secs, dàtils o figues.

Va ser segles després, concretament al segle III dC, quan, ja amb el cristianisme, es va introduir la fava com a símbol de la fertilitat. D'aquesta manera, hi havia la creença que, qui trobés aquest llegum en la seva porció de tortell, rebria prosperitat durant tot l'any.

Per trobar la seva relació amb un rei hem d'avançar encara més en el temps, fins al segle XVIII. En aquell moment, el tortell s'associava exclusivament al rei francès Lluís XV, qui va popularitzar-lo entre les famílies nobles i de la cort, que desitjaven trobar una moneda d'or al seu interior.

Al territori espanyol, es creu que va ser el rei Felip V d'Espanya qui va portar aquest dolç a casa nostra i, a poc a poc, es va anar convertint en un dels costums més populars.

Actualment, a Catalunya, i com dèiem al principi, la tradició mana que aquell qui troba la fava ha de pagar el tortell de l'any vinent, i qui troba la figureta del rei és coronat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.