REC, una associació cultural d'art urbà que neix a Cerdanyola arran del confinament

El projecte pretén promoure la cultura local i seguir generant un moviment d'art urbà a la ciutat

L'estat d'alarma per la crisi sanitària de la Covid-19 va despertar en el cerdanyolenc Francisco Javier Velasco l'ambició d'un projecte artístic que feia temps que havia planejat. Durant el confinament, tancat a casa i sense excusa per seguir posposant-lo, Javier i un grup d'artistes autònoms van decidir tirar endavant "Rap en Cuarentena".

"Observant els carrers del barri Les Fontetes semblava que el món s'hagués aturat però dins les cases, com als hospitals i en
altres serveis essencials, la gent s’esforçava per continuar en moviment, i també nosaltres", explica Velasco. "Volíem seguir generant un moviment cultural a Cerdanyola malgrat les circumstàncies".

Ara, aquest grup d'artistes ja està fent tràmits de documentació per convertir-se en una associació cultural i organitzar esdeveniments artístics amb l'Ajuntament de la ciutat enfocats en els joves i l'art urbà.

"Rap en Cuarentena"

Aquest és un projecte que "pretén moure la cultura local, apostant per un rap poètic, sensible i amb missatges positius". El grup va llençar un canal de Youtube durant el confinament i ja ha publicat un disc a les plataformes digitals amb el nom de "Rap en Cuarentena (REC)".

 

"En aquest disc s’hi troba la nostra visió de Cerdanyola del Vallès: una fusió de natura i urbanització, d’acadèmia i barri". Així, el col·lectiu va publicar 14 cançons a YouTube amb 14 vídeos on apareixen diferents indrets de Cerdanyola i van proposar un joc d'endevinalles als habitants de la ciutat. Si l'espectador sabia quin racó de Cerdanyola apareixia en el vídeo, ho havia d'indicar amb un comentari per poder guanyar unes entrades al Museu d’Art de Cerdanyola.

Convertir-se en associació cultural, el pròxim pas

Ara, aprofitant el desconfinament, REC ha fet un pas més i ha tirat endavant la idea de convertir-se en associació cultural. "Ja s'ha començat a fer moviment cultural a la ciutat, però com que el panorama del coronavirus encara no està gaire clar, ens seguim centrant amb l'streaming i les xarxes socials", explica Francisco Javier Velasco. 

No obstant això, la intenció de l'associació és oferir esdeveniments culturals en un futur pròxim. El grup ja ha avançat algunes idees: "Jo em dedico al rap però, per exemple, un company està col·laborant amb el Fantosfreak i li agrada molt el cinema", explica Velasco, "així que ens agradaria fer de tot, des de concerts a exposicions de fotografia o de graffitis, i amb artistes reconeguts internacionalment". 

D'aquesta manera el col·lectiu vol portar aquest tipus de cultura d'art urbà a la ciutat. "A Cerdanyola sempre hi ha hagut molt de moviment de rap, sobretot als anys 80 quan s'ajuntaven tots els artistes al pàrquing del Baricentro i feien unes quedades informals però molt maques per rapejar", recorda Velasco. "Ara l'únic que falta són els altaveus i racons per poder-ho ensenyar". 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.