La Taula de Patrimoni reclama més protecció per alguns edificis de Cerdanyola

La Taula de Patrimoni de Cerdanyola demana que s'actualitzi el Catàleg de Protecció Arquitectònic per evitar l'enderrocament d'alguns edificis

La Taula de Patrimoni de Cerdanyola ha emès un comunicat per reclamar "la urgent actualització del Catàleg de Protecció Arquitectònic de la ciutat". L'actual Catàleg es va aprovar l'any 2003 i des d'aleshores ha entrat en vigor la vigent llei d’Urbanisme, i la Llei de Patrimoni Cultural, que permet qualificar els bens en Bens Culturals d’Interès Local (BCINs) i Bens Culturals d’Interès Nacional (BCINs). Així, la taula denuncia que Cerdanyola podria tenir molts més elements patrimonials reconeguts dels que té actualment.

La Taula de Patrimoni agrupa a AFOCER, CRAC, Associació d'Artistes Plàstics de Cerdanyola, Amics del MAC, GREC i La Constància. La notícia que la torre modernista ubicada a la Rambla Montserrat número 7 és a punt de desaparèixer, ha motivat l'agrupació a sol·licitar a les autoritats l'actualització d'aquest catàleg. 

Segons dades de la Taula de Patrimoni, aquest edifici reuneix un gran nombre de característiques que el farien mereixedor de ser conservat com a patrimoni arquitectònic de la ciutat."Deplorem que l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès hagi hagut d’aprovat aquest enderroc d’una casa modernista de l’arquitecte Balcells per ubicar un bloc d’habitatges", afegeixen els integrants, que demanen fer una reflexió política sobre el fet de no haver incorporat cap element de protecció de paisatge urbà des de l'aprovació al 2003 del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic-PEPPAA.

"Si aquest edifici hagués estat inclòs al catàleg, el seu enderroc s’hagués pogut evitar", continua la Taula, que demana a l’Ajuntament que procuri mitjans per detectar el valor patrimonial no protegit.

La història de la Torre Modernista

"Se’n va un patrimoni de l'època més rellevant de l’urbanisme de la ciutat, el modernisme i el noucentisme", lamenta l'agrupació en el seu comunicat, i afegeix que aquesta torre situada a Rambla Montserrat va ser la casa d'un senyor anomenat Tomàs que ja va morir. De fet, aquest és un dels darrers edificis modernistes de Cerdanyola, després que també s'enderroqués la Torre Moruna. 

L’edifici correspon a una primera època de Balcells coincident amb la Casa Parroquial o la rectoria de l’església. E.M.Balcells va ser arquitecte municipal de Cerdanyola, i va construir molts edificis d’habitatge com les cases de la Plaça Sant Ramon, can Diviu al Passeig Cordelles, la casa de la Carretera de Barcelona 164, i la casa de l’Avinguda de Sant Iscle 7. També va dissenyar l'edifici de l’Ajuntament, les escoles del carrer Escoles, i va reformar Can Domènech.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.