L'associació Juvenil de Músics de Cerdanyola (Musikaos) va ser la primera associació musical de Cerdanyola i aquest curs han fet 25 anys. Malgrat estar inactius prop de 8 anys, ara tornen al panorama musical amb molta empenta
Què és Musikaos?
Musikaos és una associació sense ànim de lucre, que van muntar els músics del poble l'any 1992, ara farà 25 anys.
Com van ser els inicis?
Al principi funcionàvem amb una subvenció i durant molts anys vam estar organitzant concerts al Casal de Joves, cada divendres, fins el 2007. També vam fer l'Altimira Festival que va durar 5 edicions, fins el 2009.
Amb quin objectiu va néixer?
Jo recordo que abans es deia que Cerdanyola era la ciutat, d'àmbit nacional, amb més músics per metre quadrat. La veritat és que hi havia molt moviment i l'associació va sorgir com una necessitat, per poder programar concerts i assajar. De fet, de la sala d'assaig del casal van sortir grups que han arribat molt lluny, com Zulu 9.30 o NoWayOut.
L'associació es va disoldre?
No. Ens van dir que havíem de parar de fer concerts per seguretat, perquè començaven les obres d'un pàrquing sota el casal. Posteriorment, la sala de concerts es va convertir en despatxos i ara no hi ha cap espai municipal que poguem utilitzar.
Heu estat sempre actius?
No. Ens vam tornar a activar amb moltes ganes el passat gener, però ara ens trobem que no tenim ni sala ni material
I què feu?
Doncs ara ens estem tornant a reorganitzar, però depenem de les sales de concert privades del poble. Abans érem 300 socis i l'associació més gran de Cerdanyola. Crec que en nombre de socis només ens superava la "Penya Flamenca".
Seguiu organitzant concerts?
Sí. Els fem a la sala Circus perquè és l'únic espai que reuneix les condicions perquè puguem tocar i ens la deixen a bon preu. No obstant això, estem preocupats perquè, segons diuen els seus propietaris, el tancament de la sala és "imminent", ja que han tingut problemes de llicències i amb els veïns. Ara ens trobem que no sabem on organitzarem els concerts l'any que ve.
Què ha ofert Musikaos a Cerdanyola al llarg dels anys?
Sobretot concerts. Per una banda, hem portat entre 20 i 25 grups de tot el món cada any. Per l'altra, l'Altimira Festival, que omplia tot el parc del Turonet i ens agradaria tornar-lo a organitzar, la veritat.
De quan era la subvenció?
De 12.000 € a l'any per organitzar concerts i 3.000 € per comprar material i manteniment. Ara paguem la promoció de la nostra butxaca i els músics s'emporten el que es recapta des de la taquilla.
Tornar a començar!
Sí! Estem refent el projecte de l'Altimira Festival per presentar-lo a l'Ajuntament, òbviament, molt més humil que el que fèiem abans.
Us agradaria incorporar més gent interessada per la música a l'associació?
I tant. Nosaltres convidem a tothom que vulgui apuntar-se i proposar bandes per programar o aportar idees noves.
Han de ser músics tots els membres? O estar interessats per algun estil de múisca en concret?
No necessàriament. Si que estem més enfocats al Rock, al Punk, al Metal... ens agrada programar força "canya", tot i així, no cal que tothom ho comparteixi 100%.
Esteu en contacte amb col·lectius més novells de músics com "Amic Amiant"?
Sí, però ells tiren més per l'escena indie tot i que, al cap i a la fi, funcionen d'una forma bastant semblant a la nostra.
Heu participat al procés participatiu per decidir el futur de Ca n'Altimira?
No, no n'estavem al cas però, per nosaltres, si es fes una sala de concerts allà seria increïble, perquè hi ha molts músics al poble que es mereixen tenir un local on tocar.
Perquè creus que la música ha estat o està tan arrelada a la ciutat? Crec que va ser el boom dels 90. Va ser el moment, no sé dir-te la raó. El Festival de Blues va ajudar-hi, també. Es va portar molta cultura a Cerdanyola que ens va permetre escollir. Ara, per desgràcia, Cerdanyola no està tan plena de músics com ho estava. Hi ha grups i moviment, però el fet que tanquessin la Sala de Concerts del Casal considerem que va perjudicar-ho.