Txosse Ruiz:"Hi ha nostàlgics que tenen la il·lusió de tornar a l'Altimira Fest"

L'Altimira Fest torna al Parc del Turonet l'11 de maig a partir de les 17 h

 

 

 

El divendres 11 de maig torna a Cerdanyola del Vallès, deu anys després, l'Altimira Fest. El festival de música que organitza l'associació Musikaos comptarà amb deu grups, entre ells bandes locals, catalanes, d'Andalusia i de Canadà. Un dels principals impulsors del festival és en Txosse Ruiz, president de Musikaos i productor musical. 

 

Per què ha tornat l'Altimira Fest després de 10 anys?

Hem estat molts anys intentant fer el festival de nou, però amb la crisi no podíem tenir el suport de l'Ajuntament. Aquest any, per sort i després de ser molt pesats, ho hem aconseguit. Des de 2007 hem tingut molta activitat a l'associació Musikaos. Aquell any vam organitzar 32 concerts a la sala Circus. Aquest any, també hem participat molt activament en la comissió de festes del Roser de Maig. Crec que això ha influït en què l'Ajuntament ens vulgui donar suport per tornar amb el festival.

 

Què és el més especial d'aquesta edició?

Les bandes. Són deu grups de molt nivell amb representació local, nacional i internacional amb un grup que ve des del Canadà. Sempre hem intentat que sigui un festival d'estils variats dins del rock, el punk o el hardcore. Però cada any, sense voler, s'ha tendit cap a un estil més concret. L'any 2006, per exemple, va ser un festival més punk-rock i aquesta edició serà més post-rock i post-hardcore. Venen grups que en aquests estils estan generant molta expectació.

 

Els grups coneixien el festival?

Tots. De fet, les edicions del 2006 al 2008 del festival van tenir molta repercussió nacional. A nosaltres ens va fer ràbia perquè l'any 2009 ja no el vam poder fer i notàvem que el festival s'estava consolidant. Fins i tot, l'any 2008 vam entrar als Eastpack shots, una iniciativa de la marca amb la qual seleccionaven cinc festivals i els patrocinaven. No poder tornar a fer el festival va ser un gerro d'aigua freda quan veiem que es feia gran.

 

Per què no vau poder fer l'edició del 2009?

En aquell moment l'Ajuntament no ens donava ni les eines i el permís per fer-ho per la crisi econòmica. Aquest any sembla que ens estem recuperant i hem pogut tornar.

 

Aquest retorn de festivals musicals s'està donant de forma general en altres llocs?

  

  

No ho estem veient massa. Ens considerem uns afortunats perquè dels festivals que hi havia en aquella època no sé de cap que hagi tornat. Hi ha festivals que s'han mantingut tot i la crisi, com l'Actitud Fest de Vidreres, però tampoc estic veient una millora considerable. Des de Musikaos reivindiquem que s'estan tancant moltes sales i a Cerdanyola no ens salvem. No ens cansarem mai de dir que vam perdre la sala del Casal de Joves, que era el nostre centre neuràlgic i on fèiem concerts molts divendres amb una escena musical que s'està perdent perquè no hi ha espais públics perquè les entitats puguem organitzar concerts. Ara hem perdut la sala Circus, que era un dels pocs llocs que quedava per fer concerts. Cerdanyola es posa la medalla de ser una ciutat de músics però la veritat és que no tenim una sala mitjana pública on poder organitzar concerts.

 

 

Com definiries aquesta situació que viu l'escena musical a Cerdanyola?

Pèssima. Estàvem acostumats a portar bandes de, per exemple, Estats Units que venien de gira i ho podíem fer perquè teníem una sala on fer el concert. S'han de cuidar les coses que tenim i no perdre el que ha costat molts anys aconseguir. Sentim que hem perdut un valor molt gran de la ciutat. La sala del Casal de Joves era coneguda dins del rock a tota Espanya. Moltes bandes que ara s'han fet grans han vingut a tocar a aquí i ens trucaven per venir.

 

Quina proposta féu per solucionar la situació?

Desconeixem els espais dels quals disposa la ciutat, però en poc temps farem públic un escrit que la regidoria de Cultura ja té. Sembla que l'Ajuntament està receptiu i estem en procés de parlar per trobar la solució. Es tracta d'aconseguir un espai sense demanar cap luxe però on poder organitzar concerts i que el rock and roll segueixi endavant.

 

Què ha canviat des d'aquella última edició de l'Altimira Fest fa deu anys a l'actual?

T'ho diré dissabte, quan hagi passat el festival. No sabem quanta gent vindrà, però estem veient que hi ha molta repercussió i molt nostàlgic que vindrà perquè va venir a les anteriors edicions i té la il·lusió de tornar al festival. Musicalment no s'ha canviat tant. La gent té ganes d'anar a concerts.

 

Com a organització, ha canviat la forma d'encarar el festival?

Sí perquè és la sisena edició i amb cada entrega vas aprenent coses. Aquest any l'organització és més forta que altres anys. Hi ha més col·laboradors i això es nota a l'hora de dividir tasques, sobretot tenint en compte que vam saber que podríem fer el festival aquest mes de març. Aleshores, hem muntat en dos mesos i mig un festival que normalment prepararíem durant un any sencer.

 

Com ha estat l'evolució de l'associació en aquests deu anys des de l'últim festival?

Ens mantenim molts dels de sempre. Alguns ja no estan perquè ja no és el mateix que quan tens vint anys, ara tots ens movem entre els 30 i 40 anys. Per una altra banda, hi ha incorporacions noves, que també són gent del poble i que tenen moltes ganes.

 

Com veus l'ecosistema musical de Cerdanyola?

Hi ha coses que qualitat però han de marxar a tocar fora. Aquí no tenen l'oportunitat de fer concerts. Jo vaig tenir una banda, No way out, i vam poder fer moltes coses gràcies a la sala del Casal de Joves perquè si aconseguíem que un grup d'Holanda vingués, i ells després ens convidaven al seu país. Ara les bandes han de llogar una sala i perdre diners.

 

Hi haurà una setena edició del festival?

Sembla que l'Ajuntament està receptiu. No se'ns ha dit que sí, però tampoc hem rebut una negativa.

 

 

Mira el grups que tocaran a l'Altimira Fest.