Un despatx madrileny ofereix una via a les víctimes d'amiant per poder cobrar les indemnitzacions

Cerdanyola és una de les poblacions on hi ha més persones pendents de cobrar una indemnització, després que l'empresa Uralita es declarés en concurs de creditors l'any 2020

El despatx madrileny Cremades&Calvo Sotelo ha ofert una via per aconseguir que les víctimes per amiant de tot l'estat aconsegueixin cobrar les indemnitzacions pendents. Segons recorden, la decisió de la empresa Uralita de Cerdanyola de declarar-se en concurs de creditors l'any 2020 va impedir que molts afectats amb sentència ferma puguin cobrar.

Més info: Uralita es declara en concurs de creditors en no poder fer front a les indemnitzacions per l'amiant

Per resoldre-ho, proposen als representants legals de tots els afectats agafar-se conjuntament a la figura del "creditor involuntari" per entrar a la fase concursal i poder rebre les compensacions concedides per la justícia. En el cas de Cerdanyola, hi ha molts afectats lligats a la fàbrica que l'empresa Uralita tenia al costat de les vies del tren.

 

Canvi en el punt de vista de la defensa

Segons Cremades, són creditors de l'empresa "totes les víctimes amb sentència o procediment judicial en marxa". D'aquesta manera, apunten que en el concurs els afectats per l'amiant han de poder cobrar abans que molts altres creditors de l'empresa. Des del despatx admeten que fins ara les defenses dels afectats s'han fet des del punt de vista laboral, element que ha dificultat la gestió de les indemnitzacions davant d'una empresa que es va declarar en fallida.

"Hem trobat una via a través d'una interpretació dels concursos de creditors per aconseguir que un afectat per amiant amb sentència i indemnització que no hagi aconseguit cobrar es pugui colar i cobrar", reconeix a l'ACN Andrea Peiró, advocada especialista en amiant i sòcia de Cremades. Per aquest motiu, ha fet una crida a les defenses de tots els afectats per obrir aquest camí dins la fase concursal.

Des del despatx madrileny indiquen que això pot beneficiar a molta gent de localitats catalanes com Cerdanyola. En el municipi molta gent té sentències positives però no indemnitzacions. "Sentències per penjar-les a la paret, però sense recuperació econòmica", lamenta Peiró. Així mateix, ressalta que encara poden continuar sortint més afectats, ja que l'amiant continua present a molts edificis i abocadors.

 

Qui pot acollir-s'hi?

Tal com expliquen des del despatx, totes les persones amb una sentència ferma amb indemnització reconeguda que no hagin cobrat han de parlar amb els seus advocats per tramitar la compensació a través de la via que plantegen. En el cas dels afectats sense sentència, Peiró recomana lluitar primer pel reconeixement de la malaltia professional per amiant, pas previ per poder cobrar del fons de compensació. Les indemnitzacions per víctima van de 150.000 euros en amunt, detalla l'advocada.

 

L'amiant, encara present a Cerdanyola

La Generalitat de Catalunya va presentar el passat mes d'abril un mapa del cens de cobertes d'amiant de Catalunya. A Cerdanyola, es van identificar un total de 281 teulades que encara tenen cobertes amb amiant. Es tracta d'una eina gràfica i interactiva que ha de permetre avançar en les actuacions del Pla nacional per a l'erradicació de l'amiant 2023-2024.

Més info: S'identifiquen 281 cobertes amb amiant a Cerdanyola

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.