contingut promocionat
amb logo 1

 

L’AMB amplia el pressupost de 2021 per respondre als reptes de la COVID-19

Els nous comptes de l’entitat metropolitana han crescut un 19%

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha ampliat en un 5,96% els comptes per a 2021 respecte als aprovats per a 2020. Es tracta d’uns “pressupostos anti-covid” de 875,16 milions d’euros, als quals cal afegir un crèdit de 110 milions d’euros per fer front a les despeses sorgides per la COVID-19. Amb aquest préstec el pressupost creix un 15% respecte al pressupost de l’any anterior.

Els diners destinats a aquest pressupost són clau per mantenir la qualitat dels serveis que l’AMB està prestant als ciutadans i incidir encara amb més força a la segona corona de l’àrea metropolitana, que inclou 18 municipis, entre quals es troba Cerdanyola del Vallès.

 

Pressupostos anti-COVID-19

L’assignació dels recursos del pressupost de l’AMB, a més de donar continuïtat a les actuacions de caràcter social i ambiental que venen d’exercicis anteriors, se centra de forma especial en les polítiques socials per fer front a la crisi sanitària, social i econòmica que pateix tot el territori, de la qual són evidents els efectes.

Per aquest motiu, l’AMB és conscient que aquests efectes negatius es continuaran produint durant bona part del 2021 i afectaran directament la ciutadania, especialment els col·lectius més vulnerables. L’AMB ha impulsat noves línies d’actuació en matèria social en el context dels objectius del nou mandat, per tal de donar resposta a l’excepcionalitat derivada de la pandèmia,.

 

Reforçar l’actuació social

En matèria social i de suport a l’economia productiva s’impulsa el Pla d’inversions metropolità, Pla metropolità de suport a les polítiques socials municipals, Pla metropolità de suport a la cohesió social, l’economia de proximitat i la coproducció de serveis (ApropAMB) aprovats el 2020 i una línia d’ajudes per subvencionar el Tribut metropolità i la Taxa metropolitana de tractament de residus (TMTR) en situacions de vulnerabilitat econòmica de la ciutadania, comerços i autònoms i petites activitats. A més, s’obren noves línies d’actuació en l’impuls a l’ocupació i l’economia social i solidària.

En l’àmbit de l’habitatge, es posa en marxa de l’operador metropolità Habitatge metròpolis Barcelona, que conjuntament amb l’IMPSOL i el Consorci Metropolità de l’Habitatge impulsaran la promoció d’habitatges assequibles i la rehabilitació energètica i d’accessibilitat del parc existent.

Es mobilitzaran 5,4 milions d’euros per dotar als municipis d’habitatge assequible i mobilitzar recursos per a la reactivació econòmica. Es preveu la construcció de més de 5.000 habitatges a un preu assequible en sis anys i que en els pròxims dos anys i mig estigui en marxa el programa d’habitatge.

 

Mobilitat i medi ambient

En l’àmbit de la mobilitat es contemplen actuacions per a l’execució del projecte C-245, desplegament del Pla metropolità de mobilitat urbana (PMMU), gestió i manteniment del territori i de les rondes, ampliació de la integració de títols socials de transport i millores en els serveis de bus als àmbits Sud i Nord de l’AMB.

Pel que fa a l’urbanisme s’avança en la formulació del Pla Director Urbanístic metropolità (PDU).

En matèria ambiental s’implementarà el Programa metropolità de prevenció i gestió de recursos i residus municipals (PREMET25) i de les actuacions previstes en l’Acord metropolità pel residu zero, així com inversions en cobertes fotovoltaiques i fotolineres. En l’àmbit de la solidaritat i cooperació es manté el  0,7% en cooperació al desenvolupament.

El nou pressupost se suma al de la resta d’empreses del grup AMB i assoleix en termes consolidats els 2.120,8 milions d’euros.

11 (1)

 

La sostenibilitat: prioritat

Els nous comptes prioritzen les mesures de gestió eficient de la infraestructura verda, espais i medi natural, l’impuls de noves actuacions d’inversió en infraestructures i equipaments sostenibles, la lluita contra la contaminació atmosfèrica i l’emergència climàtica global i l’impuls a la transició energètica i la mobilitat sostenible en el marc del nou PMMU.

Es preveuen aportacions per posar en marxa Habitatge Metròpolis Barcelona, per promoure habitatge de lloguer assequible i d’altres actuacions per la rehabilitació d’habitatges.

Aquestes mesures estan previstes en el marc de l’acord de govern 2019-2023 i en els plans extraordinaris adoptats per fer front a la Covid-19.

El pressupost manté la contenció aplicada l’any 2020 a causa de l’emergència sanitària i es garanteix el compliment dels objectius estratègics amb especial èmfasi en les polítiques socials.

Segons el director general de l’AMB, Ramon Torra, les iniciatives de l’AMB de cara a l’any 2021 estan enfocades en les següents accions:

    • Augmentar les inversions en el sanejament de l’aigua, amb el manteniment i la instal·lació de col·lectors, entre altres.

    • Continuar millorant del tractament de residus.

    • Incrementar els programes socials. Impulsar el programa «Apropa’t» per afavorir als col·lectius més vulnerables i més afectats per la crisi.

    • Millorar la qualitat urbana amb diferents accions com el manteniment d’edificis.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.