Cerdanyola augmenta el PIB després del retrocés per la pandèmia

Ni Catalunya ni el Vallès Occidental havien tornat el 2021 als nivells del PIB del 2019

El Producte Interior Brut per habitant (PIB per habitant) de Cerdanyola es va situar en 37.100 euros l'any 2021, segons l'informe publicat per l'Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental. Aquesta xifra representa un 8,5 % més respecte l'any 2020, any en què va arribar la pandèmia. Aquestes xifres no només signifiquen un augment respecte l'any anterior, sinó que també superen els números del 2019, any previ a la pandèmia. Doncs la variació respecte al 2019 és de +2,2 %.

D'aquesta manera Cerdanyola del Vallès se situa per damunt de la mitjana de Catalunya (31.600 euros) i de la comarca del Vallès Occidental (31.400 euros). L'informe assanyala que al 2021 ni el Vallès Occidental ni el conjunt de Catalunya van recuperar els nivells de PIB per habitant d'abans de la pandèmia: el Vallès Occidental, un 1,6 % menys, i Catalunya, un 3,7% més respecte el 2019. Això sí, tots dos milloren des del 2020.

A escala municipal, destaquen els increments de Castellbisbal (+30,7%) i Vacarisses (+28,5%). Precisament, Castellbisbal, amb 103.900 euros per habitant l’any 2021, és el municipi amb el PIB per habitant més elevat de la comarca i encapçala, juntament amb Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (108.200 euros) i Martorell (104.000 euros), el rànquing en l’àmbit català. Aquests municipis es caracteritzen per la forta especialització del sector industrial, que genera més del 65% del seu Valor Interior Brut (VAB).

Taula: Observatori del Vallès Occidental. FONT: Idescat

Taula: Observatori del Vallès Occidental. FONT: Idescat

 

Pes dels serveis

Des d’una òptica sectorial, els serveis generen prop del 70% de l’activitat econòmica del Vallès Occidental (en concret, el 69,8%), mentre que la indústria aporta el 25,6% del Valor Afegit Brut total (en valors absoluts, 6.945 milions d’euros l’any 2021). Territorialment, la comarca constitueix una de les principals àrees industrials de Catalunya (genera el 15,3% del VAB industrial català), juntament amb el Barcelonès (15,7%), el Baix Llobregat (14,2%) i el Vallès Oriental (10,2%).

Si ens fixem amb el pes dels sectors a nivell municipal, l'informe posa en relleu una especialització productiva en activitats industrials molt elevada en certs municipis de la comarca: Castellbisbal, Vacarisses i Polinyà, on el pes del sector supera el 50% del VAB total. També destaquen per la seva elevada especialització municipis com Barberà del Vallès, Sentmenat, Santa Perpètua de Mogoda, Rubí i Viladecavalls, amb xifres que oscil·len entre el 40% i el 50%. En canvi, altres municipis, entre els quals es troben les dues capitals de comarca i dos grans municipis, com Sant Cugat i Cerdanyola compten amb una estructura productiva on predominen les activitats de serveis.

Taula: Observatori del Vallès Occidental. FONT: Idescat

Taula: Observatori del Vallès Occidental. FONT: Idescat

 

A Cerdanyola, de fet, el sector serveis representa un 80,7 % del seu Valor Interior Brut, mentre que la indústria és un 15,6 % i la construcció un 3,6 %. Només Badia del Vallès, Sant Cugat, Sabadell i Matadepera tenen un percentatge inferior que Cerdanyola, pel que fa a la indústria. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.