Franquesa: "Ens hem d'oposar a les privatitzacions. Si no, tornarem al segle XIX"

La Plataforma pels Serveis Públics de Cerdanyola ha convocat un acte informatiu sobre la "Llei Aragonès" a l'Ateneu

"Si la Llei Aragonès tira endavant, els serveis públics es destruiran. Tot serà mercat. Tot serà privatitzat" declara Toni Barbarà, metge, membre de Dempeus per la Salut, fundador de la Marea Blanca de Catalunya i membre fundador de la Coordinadora Estatal de Marea Blanca. 

La Plataforma pels Serveis Públics de Cerdanyola del Vallès ha fet una crida a la ciutadania aquest 13 de setembre sobre l'anomenada "Llei Aragonès". Els ponents Belén Tascón, presidenta de la Federació d'associacions de Mares i Pares de Catalunya (FAPAC), Ramon Franquesa, professor d'Economia de la Universitat de Barcelona i portaveu de la Marea Pensionista i Toni Barbarà, han exposat en una conferència a l'Ateneu les negatives conseqüències sobre el projecte de llei.

La Llei Aragonès "és un exemple d'un atac lineal i frontal a tot el que suposa la continuïtat, la pervivència, la suficiència, la dignitat i la qualitat dels serveis públics (educació, sanitat, serveis socials) i en els drets socials", manifesta Toni Barbarà. "Ens enreden dient que volen externalitzar, però això és el mateix que dir privatitzar", explica Belén Tascón. "L'única diferència és que en la privatització el propietari del servei és l'empresa privada, i en l'externalització, l'administració continua tenint la propietat. Però la titularitat de l'administració no és fonamental; que el servei funcioni dependrà de la gestió que en faci l'empresa i aquesta és privada".  

A més, Tascón declara que aquesta llei l'ha presentat Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), un partit polític que esdevé d'esquerres i que està "blanquejant aquesta situació". Toni Barbarà afegeix que "és lamentable que això ho protagonitzi aquest partit i que ho faci de manera gairebé sectària i de consigna". 

Ramon Franquesa explica que la Llei Aragonès no és res original; és una qüestió que s'està plantejant arreu del món actualment perquè el sistema financer està tocat i el valor de la moneda pronostica una fallida financera a mitjà termini. Segons Franquesa, "perquè sigui possible la subcontractació, algunes persones de l'administració han de ser subornades i han de mirar cap a un altre cantó mentre que la gent viu el patiment dels familiars que estan a les residències". "Què és el que pretén la Llei Aragonès? Allò que la llei no diu ni sí ni no i que ara es podrà subcontractar", afirma Ramon. 

 

Per què ha nascut el moviment pensionista? 

"Per defendre que les pensions són un dret social que no es pot monetaritzar", explica Ramon Franquesa, que ha explicat l'origen de la "Marea pensionista".

Explica Franquesa que les pensions mouen molts diners i que el que s'està planejant ara és un sistema que té molts problemes: individualment, cada treballador agafa els seus diners i els posa en un fons privat. Després de 40 anys de treball, aquest retira els diners. "Ho hem vist a Xile, als EUA, a Holanda; perquè després de 40 anys a vegades obres la caixa i descobreixes que els diners s'han volatilitzat o que ha perdut el seu valor". Ramon afirma que una cosa és tenir el dret social a tenir una pensió digna, i l'altra és dir "vostè té dret a tenir 1.000 €, quan els diners es poden devaluar". 

Franquesa explica que el moviment pensionista neix per evitar la monetització de les pensions. "No són estúpids els nostres adversaris: per mantenir els seus beneficis necessiten privatitzar aquesta estructura tan important en l'estat del benestar". Ramon manifesta que ells intenten dividir-nos, subornar-nos i enganyar-nos". 

"Entenem que nosaltres tenim capacitat com a ciutadans d'exigir el compliment dels drets socials". I en defensa de les pensions i dels serveis públics ha nascut un moviment social, explica Ramon. 

 

La Plataforma pels Serveis Públics demana: 

"La nostra proposta és que volem una Llei integral que brindi els serveis a les persones i que digui que això s'ha de fer per l'administració pública", explica Belén Tascón. Assegura que només en casos molt excepcionals es podria recórrer a altres figures. A més, Tascón declara que parlant de drets fonamentals, una de les coses més importants és garantir la igualtat d'oportunitats i principis de la no-discriminació

Des de la Plataforma s'ha convidat i convocat a la ciutadania a pressionar sobre les forces polítiques i a mobilitzar-se. "Enfront d'això ens queda el camí de la mobilització i dels moviments socials. Ens hem d'oposar a les privatitzacions", declara Ramon Franquesa. "Direm que governi qui governi volem pensions públiques i ningú ens obligarà a cedir". "Si no som capaços de mobilitzar-nos, tornarem al segle XIX". 

Segons Barbarà, aquesta és una llei que tot ho privatitza i tot ho roba dels serveis públics, i malgrat tot ara està qüestionada. "Si som capaços d'explicar les nostres raons, pararem la Llei Aragonès i començarem a treballar cap a un sistema nacional 100% públic". 

Toni Barbarà conclou: "Companys i companyes, això està a les nostres mans. Si no som capaços de canviar aquestes polítiques, haurem de canviar aquests polítics".