El Sincrotró Alba està en procés d'expansió. El complex d’acceleradors situat a Cerdanyola ja ha començat el projecte de renovació Alba II i pretén seguir creixent en la recerca científica. Per això, seran una de les grans infraestructures científiques de Catalunya que es beneficiaran dels 55 milions d'euros que el Departament de Recerca ha decidit destinar-hi.
Els 55 milions venen de la transferència anual de 150 milions que l'Estat li fa al Departament de Recerca de la Generalitat. Aquest va ser un dels acords de la reunió que va tenir lloc la setmana passada de la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat (CMAEF), on també es va pactar el traspàs de 1.000 milions d'euros per a Rodalies.
A banda del Sincrotoró, també es beneficiaran d'aquesta partida el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), que alberga la família de superordinadors MareNostrum i que ja treballa en el 6, o el centre per a l’anàlisi genòmica CNAG, entre d'altres.
Després, 25 milions es destinaran a programes d’excel·lència de recerca en l’àmbit de les universitats. Aquesta partida ha de permetre desenvolupar un dels plans estratègics de la Llei de la ciència, amb un nou programa de recerca d’excel·lència els recursos del qual es distribuiran de forma competitiva entre els instituts de recerca vinculats a les universitats.
Acord ERC-PSOE
En declaracions a l’ACN, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, assegurava que el finançament del sistema de recerca català millora “molt” amb aquest traspàs anual i destaca que l’acord, fruit dels pactes entre ERC i PSOE en els darrers mesos, es va publicar al Butlletí de l’Estat (BOE) dos dies després, de manera que queda escrit negre sobre blanc amb caràcter oficial.
L’acord estableix que l’Estat consignarà en els pressupostos una quantitat de 150 milions d'euros com a mínim per transferir cada any a la Generalitat per a la recerca i desenvolupament científic i tècnic. Pel que fa al 2024, amb els pressupostos prorrogats, es faran les modificacions oportunes per pagar la quantitat pactada i, si l’Estat no l’assoleix, inclourà l’import pendent en els pressupostos generals del 2025. “Un cop acordat, això és per sempre i ja comença aquest any”, recalca el conseller en funcions.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.