“Tenim veu i no callarem. Tenim veu i no estarem quiets fins que respectin els nostres drets!”, a ple pulmó i aixecant el puny 27 infants de l’escola Les Fontetes. Aquesta cançó, creada, produïda i enregistrada a les classes de música de 3r i 4rt de primària, ha estat escollida finalista al concurs organitzat per la Síndica de Greuges de Catalunya. Mireu el vídeo aquí
El proper dilluns 12 de maig, els infants interpretaran el seu tema en directe a la gran gala final, que tindrà lloc al Cosmocaixa de Barcelona. Competiran amb dues escoles més: la Marta Mata (Vilanova del Camí) i l’Institut Escola Renaixença (Els Hostalets de Pierola).
Una fita per a una escola petita
“Estem molt orgullosos”, diu Jordi Carbonell, cap d’estudis i professor de música, plàstica i cinema. Per una escola com Les Fontetes, amb només 120 alumnes, arribar a la final ha estat una gran fita. Durant la fase de votació popular, van competir amb centres molt més grans, amb comunitats educatives més nombroses.
Carbonell defineix l’experiència com “una aventura engrescadora”. Quan al desembre van rebre la invitació a participar-hi, no s’ho van pensar dues vegades. El projecte encaixava perfectament amb la visió pedagògica del centre: vivencial, participativa i arrelada als valors.
Reflexió col·lectiva i creació artística
Tot l’alumnat implicat va participar en la creació de la cançó. Primer, van reflexionar sobre quins drets els interpel·laven més. Després, en van buscar rodolins i rimes. A partir d’una base musical creada pel mateix Carbonell —que també compon bandes sonores— van treballar col·lectivament la lletra i el ritme, llegint i rapejant fins a trobar el to adequat.

Les aules, diverses i amb infants de diferents orígens, bullien d'idees. FOTO: Les Fontetes
El procés va ser del tot participatiu. Les aules, diverses i amb infants de diferents orígens, bullien d’idees i debats enriquidors. Especialment ric van ser els debats sobre els valors humans. Després de moltes hores d’assaig, van enregistrar el tema gràcies al kit digital del centre, que disposa d’una taula de gravació i equips de producció.
Protagonisme infantil també al videoclip
L’enregistrament del videoclip va estar liderat pels infants. Van decidir localitzacions i escenes, moltes gravades a l’escala i al porxo, per fer un vídeo dinàmic. Les imatges recorren els espais del centre, com la biblioteca o el pati. Cada dret es canta en un espai significatiu: el dret a la informació es canta a la biblioteca, el dret al joc des d’un gronxador. “Hem volgut reflectir els aspectes més amplis de la vida dels infants”, explica Carbonell.

Enregistraments en una de les classes. FOTO: Escola Les Fontetes
Una comunitat bolcada en el projecte
Famílies i professorat es van implicar activament en la difusió de l’himne. Durant el període de votacions, del 21 de març al 21 d’abril, van fer una intensa campanya a xarxes socials, TikTok i mitjans locals. També van fer arribar el videoclip a l’Ajuntament. L’esforç va donar fruits: Les Fontetes es va situar entre les cinc escoles semifinalistes.
Finalment, el 28 d’abril, un jurat d’experts va escollir els tres finalistes. L’escola Les Fontetes ho havia aconseguit.
Un projecte educatiu arrelat als valors
“Som una escola pública molt inclusiva i implicada en el futur dels nostres infants”, afirma Carbonell. Gràcies a les ràtios reduïdes, el professorat pot fer un acompanyament molt més personalitzat. L’aprenentatge artístic, com mostra aquest projecte, es treballa d'una forma vivencial i significativa.
Passi el que passi, aquest dilluns, tornaran a cantar a ple pulmó: “Tenim veu i no callarem. Tenim veu i no estarem quiets fins que respectin els nostres drets!”
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.