Un experiment de l'INS Forat del Vent, al primer coet de l'Estat en arribar a una competició mundial

El coet LUCID ha estat dissenyat per un equip d'alumnes de la UPC de Terrassa i participaran a la competició de coets universitaris més important del món

L'Institut Forat del Vent de Cerdanyola ha fet història. Un grup d'estudiants ha participat en la creació del primer coet de l'estat espanyol en arribar a una competició mundial universitària, la Spaceport America Cup, que se celebrarà del 17 al 22 de juny a Nou Mèxic (Estats Units d'Amèrica). 

L'equip de Forat Engineering, format per alumnes de batxillerat de l'institut, ha col·laborat al projecte del coet LUCID, dissenyat per alumnes de la Universitat Politècnica (UPC) de Terrassa. Concretament, els alumnes cerdanyolencs han dissenyat el CubeSat que portarà la càrrega útil del coet i un experiment de lectura de gasos.

 

El LUCID

El LUCID és un coet de 40 kg de massa, més de 3 metres de longitud, un diàmetre exterior de 152,4 mm i pot volar a una velocitat màxima de més de 2000 km/h, amb possibilitats d’arribar als 9 km d’altitud. És un coet supersònic, suborbital, estabilitzat per 4 aletes i amb capacitat per transportar una càrrega útil de 4kg en forma de CubeSat de 3U.

Per propulsar-se, utilitzarà un motor comercial de combustible sòlid. L’estructura del coet és monocasc, fabricada en la seva majoria amb fibra de carboni, excepte el mòdul de l’electrònica i l’ogiva, que s’han dissenyat especialment per a vols supersònics, amb punta d’alumini i fibra de vidre per oferir un compartiment radiotransparent.

L’aviònica que integra el coet també està desenvolupada per Cosmic Research. Els permetrà enviar en temps real les dades dels múltiples sensors d’abord (posició, velocitat i acceleració) a l’estació de terra, també dissenyada per l’equip. Segons expliquen des de la universitat, aquest component és fonamental, perquè, a més, activa el sistema de recuperació i permet a l’equip localitzar el coet un cop a aterrat mitjançant dos paracaigudes (el principal, de 3 metres de diàmetre).

 

Homenatge a Shannon Lucid

Shannon Lucid és una bioquímica i astronauta dels Estats Units que ha volat amb la NASA cinc cops i que ha viscut a l’espai durant 188 dies durant la seva darrera missió, trencant tots els rècords. En un món molt masculinitzat, Lucid va ser la cap científica de la NASA a la dècada del 2000. L’equip d’estudiants Cosmic Research han batejat el coet amb el seu nom.

 

El CubeSat de Forat Engineering

La càrrega útil en forma de CubeSat de 3U que transportarà LUCID no serà alliberada en vol i serà recuperada quan arribi a terra juntament amb el coet. Cosmic Research posa aquest espai a disposició d’instituts, universitats i centres de recerca que vulguin realitzar experiments en condicions de microgravetat o hipergravetat, i és aquí on entren en joc els alumnes de l'Institut Forat del Vent.

La càrrega útil estarà composada pel CubeSat de l'equip Forat Engineering, un envàs de ginebra de la marca Outer Gin, una ginebra pensada per fer a l’espai i un CubeSat d’1U dissenyat per Cosmic Research i que incorpora una càmera per extreure imatges del vol des d’a bord del coet.

El CubeSat creat pels alumnes de l'Institut Forat del Vent. FOTO: Cedida

El CubeSat creat pels alumnes de l'Institut Forat del Vent. FOTO: Cedida

 

L'Spaceport America Cup

L’Spaceport Amèrica Cup és el congrés i la competició anual de coets universitaris més important del món, en què participen més de 1.700 estudiants. L’any passat van competir 158 equips, dels quals 80 eren nord-americans i 78 d’altres països.

La competició, organitzada per l’Experimental Sounding Rocket Associations (ESRA) contempla les categories de 3 km i 9 km d’altitud, en ambdues amb participació de coets amb motor de combustible sòlid comercial, motor sòlid desenvolupat per estudiants o motor híbrid/líquid desenvolupat per estudiants.

L’equip de Cosmic Research, de l’ESEIAAT de la UPC, participarà a la categoria màxima dels 9 km, amb un motor de combustible sòlid comercial. Dels 28 participants d’aquesta modalitat, només tres són europeus: l’equip de l’ESEIAAT de la UPC, el de la Universitat Tecnològica de Munich i el de la Universitat Politècnica de Bucarest. La resta són dels Estats Units, Austràlia, Canada, Índia, Nova Zelanda i Tailàndia.

El lloc on es desenvolupa la competició és mític. Es tracta de l’Spaceport America, la primera base de llançament de coets comercials del món, ubicada entre les ciutats de Las Cruces i Truth or Consequences, a l’estat de Nou Mèxic, i que ara utilitza l’empresa Blue Origin.

 

El projecte CanSat, l'origen de tot

L'equip del Forat del Vent i els estudiants de la UPC es van coneixer en el concurs del projecte CanSat, en què els alumnes de l'institut cerdanyolenc van quedar guanyadors. El projecte CanSat es tracta d'una iniciativa de l'Agència Espacial Europea que desafia a estudiants de tota Europa a construir i llançar un mini satèl·lit de la grandària d'una llauna de refresc.

Un CanSat és una simulació d'un satèl·lit real, integrat dins del volum i la forma d'una llauna de refresc. El desafiament per als estudiants és adaptar tots els subsistemes principals que es troben en un satèl·lit, com l'energia, els sensors i un sistema de comunicació, dins d'aquest espai tan reduït. 

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.