Aquest dijous, una cinquantena de famílies de l’escola Les Fontetes han protagonitzat una marxa reivindicativa des del centre educatiu fins a la Masia de Serraparera, coincidint amb la celebració del Consell Escolar Municipal. Amb aquesta acció, reclamen que es mantingui obert el centre i que es reconverteixi en un Institut Escola, davant dels indicis d’una possible transformació del seu ús educatiu.
Una primera victòria educativa
La protesta arriba només tres dies després que el centre hagi estat notícia arreu del país: aquest dilluns 12 de maig, l’escola guanyava el concurs “Tenim veu”, organitzat per la Síndica de Greuges de Catalunya. La seva cançó, interpretada per l’alumnat de 3r i 4t de primària, ha estat proclamada himne oficial dels drets dels infants de Catalunya.
Segons explica Ana Belén, presidenta de l’AFA de Les Fontetes i vicepresidenta de l’Associació de Veïns del barri, fa dos mesos la direcció del centre va comunicar a les famílies la possibilitat que l’escola esdevingués un centre d’educació postobligatòria. L’escenari encara no s’ha confirmat i està pendent d’una inspecció tècnica prevista per a l’11 de juny. “Entenem que la situació no està tancada, però preocupa que ni l’Ajuntament ni el Departament d’Educació hagin aportat informació clara. La incertesa genera desconfiança i desmotiva la matrícula”, afirma.

De camí a la Masia de Serraparera, on aquest dijous, a les 17 h, estava previst fer el Consell Escolar. FOTO: Paula Sama.
Limitació de places i efectes en la matrícula
Enguany, només s’han ofert cinc places d’I3, que es cobreixen amb infants que ja tenen germans al centre. L’AFA denuncia que això ha impedit que altres famílies interessades poguessin accedir-hi, malgrat que es van registrar peticions. “Ens consta que famílies de Montcada volien escollir Les Fontetes i no ho van poder fer. Ens preguntem per què s’ha limitat l’oferta”, exposa Ana Belén.
L’Institut Escola com a proposta de futur
Les famílies proposen una alternativa concreta: reconvertir l’escola en un Institut Escola, model que ja es recollia al programa electoral del PSC el 2019. Estudis recents, com l’Informe d’Oportunitats Educatives a Barcelona 2022 i informes de la Fundació Bofill, indiquen que aquest model contribueix a reduir la segregació escolar i l’abandonament prematur en entorns amb elevada complexitat social. “Cerdanyola no pot perdre una escola com aquesta. Cal una aposta clara per l’escola pública, i no podem acceptar que mentre es retallen places a les escoles públiques, es mantingui el blindatge de la concertada amb tres línies”, afegeix la representant de les famílies.
Un projecte educatiu amb arrels i reconeixement
L’Escola Les Fontetes és un centre públic amb més de 50 anys d’història, una sola línia i actualment uns 120 alumnes. Ofereix un projecte educatiu vivencial, cooperatiu i inclusiu. Participa en programes com Erasmus+, i recentment ha estat reconeguda per la seva proposta artística sobre els drets dels infants. L’equip docent i directiu treballa amb ràtios baixes i aposta per una atenció personalitzada, un model que, segons les famílies, permet desenvolupar tot el potencial dels infants.
“Les Fontetes no és només una escola. És part del teixit social del barri. Si tanquen l’escola, el barri perd vida. I no ho entendríem, especialment ara que s’hi estan construint 700 habitatges nous a l’entorn”, conclou Ana Belén.

Arribada a la Masia de Serraparera, sobre les 17.30 hores d'aquest dijous. FOTO: Paula Sama.
Mobilització veïnal i defensa de l’escola pública
La comunitat educativa ha iniciat una recollida de signatures que es distribuirà entre els comerços, espais de trobada i llocs de feina de les famílies. Amb el lema de la seva cançó premiada —Tenim veu i ens farem escoltar—, les famílies insisteixen que defensar Les Fontetes és també defensar el futur de l’escola pública.
Les families també han fet públic un manifest.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.