La Generalitat compra dos habitatges a Cerdanyola per fer-hi lloguer social

Són habitatges que ja gestionava la Generalitat a través d'un conveni de cessió però que ara s'integren al parc públic

El Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya ha comprat dos habitatges a Cerdanyola dins d'un un paquet de 395 habitatges a través del dret de tanteig al BBVA per un import de 17,7 milions d'euros amb l'objectiu d'ampliar el parc públic de lloguer social, format per 18.281 habitatges.

Aquests pisos estaven administrats des del 2021 per l'Agència de l'Habitatge de Catalunya (AHC), a través d'un conveni de cessió amb l'entitat financera amb l'objectiu de mantenir les famílies vulnerables que hi vivien i adjudicar els pisos que no tenien inquilins a les persones provinents de les meses d'emergència. Ara, amb aquesta adquisició, els pisos passen a ser propietat de l'AHC de forma permanent.

La compra d'habitatges per tanteig és una de les fórmules que per ampliar el parc d'habitatge públic de manera ràpida i efectiva i, en molts casos, mantenir les famílies que hi viuen i que en moltes ocasions disposen de pocs recursos. D'aquesta manera, s'assoleix un doble objectiu: ampliar el parc i fer front a l'emergència habitacional.

En aquest cas, els habitatges adquirits al BBVA s'han comprat a un preu unitari pactat de 45.000 € per pis, fet que ha suposat un estalvi del 42% respecte la mitjana de les adquisicions efectuades per tanteig l'any 2023, que ha estat d'uns 77.390 €.

Els pisos es troben situats en 80 municipis de Catalunya i el 77% es troben a municipis de la regió metropolitana. A part dels dos habitatges a Cerdanyola, les ciutats on s'han fet més adquisicions són Barcelona (44 pisos), l'Hospitalet de Llobregat (38), Sabadell (33), Terrassa (25), Rubí (18), Santa Coloma de Gramenet (15), Cornellà de Llobregat (14) o Ripollet (13), entre d'altres. També n'hi ha a Girona (7), Lleida (10) i Tarragona (11).

L'Agència de l'Habitatge exerceix el dret de tanteig des de l'entrada en vigor, l'any 2015, del Decret llei 1/2015, que dona preferència a l'Administració de la Generalitat per comprar els habitatges adquirits en un procés d'execució hipotecària o mitjançant compensació o pagament de deute amb garantia hipotecària quan els pisos hagin estat comprats pels seus propietaris particulars després de l'entrada en vigor de la Llei 18/2007, de 28 de desembre, del dret a l'habitatge. Des de llavors, l'AHC ha comprat més de 4.100 pisos per la via del tanteig.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.