Els infants petits continuen descobrint el món a través del llenguatge, i ara sabem que, fins i tot amb mascareta, són capaços d’aprendre paraules noves. Aquesta és la principal conclusió d’un estudi liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)..
Els investigadors van analitzar com infants d’entre 17 i 42 mesos aprenien paraules en tres situacions diferents: veient la cara del parlant, amb els ulls tapats amb ulleres de sol, o amb la boca coberta per una mascareta quirúrgica. El resultat? A partir dels 2 anys, els nens i nenes poden aprendre paraules encara que no vegin la boca ni els ulls del parlant.
Seguir la mirada, la clau de l’aprenentatge
Segons l’estudi, publicat a la revista Developmental Psychology, la clau de l’aprenentatge no està tant en veure els moviments de la boca, sinó en seguir la mirada del parlant i centrar-se en l’objecte que acompanya la paraula nova. D’aquesta manera, els infants aprenen a relacionar el so amb el significat a través de l’atenció compartida.
Els investigadors també van observar que, quan la cara era visible, els infants preferien mirar als ulls abans que a la boca, fet que indica una gran capacitat per adaptar l’atenció visual segons el context. Aquesta flexibilitat mostra que, en infants amb un desenvolupament típic, la comprensió social i la interacció visual amb l’entorn són fonamentals per adquirir vocabulari nou.
Una estratègia per aprendre més paraules
Els autors proposen una estratègia senzilla per ajudar els infants a aprendre més paraules: mostrar clarament l’objecte mentre es pronuncia el mot i animar l’infant a alternar la mirada entre la cara del parlant i l’objecte.
Tot i així, l’estudi destaca que l’atenció als moviments de la boca podria ser especialment útil en infants amb dificultats auditives o trastorns del llenguatge, un aspecte que es continua investigant.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.