Les Jornades Europees d’Arqueologia se celebraran del 14 al 16 de juny

El Museu i el Poblat Ibèric de Ca n’Oliver proposa diverses activitats per a donar a conèixer la seva tasca i els espais més destacats on du a terme la seva activitat

El Museu i el Poblat Ibèric de Ca n’Oliver celebrarà des del 14 i fins al 16 de juny les Jornades Europees d’Arqueologia (JEA), a través de diverses propostes d’activitats relacionades amb el món de l’arqueologia i destinades a tots els públics. L'objectiu d'aquestes jornades és que a aquelles persones que assisteixin, connectin amb l’arqueologia d’una manera lúdica, plaent i pràctica. 

El divendres 14 de juny es durà a terme un acte titulat 'Arqueòlogues i conciliació familiar' amb la participació de les doctores Natàlia Alonso i Anna Gómez. A més, hi haurà altres activitats que consistiran en descobrir el patrimoni cerdanyolenc i les mostres present a la ciutat. També hi haurà una visita guiada a l’exposició (In)visibles i (O)cultes, i una sortida a la ciutat de Mataró per visitar una vil·la romana i un jardí a Mataró.

 

Jornades Europees d’Arqueologia

Des del 2010, el Ministeri de Cultura francès impulsa unes Jornades Nacionals d’Arqueologia, coordinades per l’Institut Nacional d’Investigacions Arqueològiques Preventives (INRAP). Aquestes jornades han traspassat les fronteres franceses i països d'arreu d'Europa s'hi han sumat, convertint-ho així en les Jornades Europees d’Arqueologia (JEA).

Amb motiu d'aquesta celebració, el Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver estarà obert al públic i durant aquests dies es podrà visitar gratuïtament el poblat, l’exposició permanent sobre la cultura ibèrica 'Cerdanyola, terra d’ibers', la mostra de memòria democràtica 'Cerdanyola, terra d’acollida' i l’exposició temporal 'In(visibles i (O)cultes'.

 

Activitats programades a Cerdanyola del Vallès per aquestes Jornades Europees d'Aqueologia 2024

14 al 16 de juny

Portes Obertes (Horari habitual):  Descobreix el Museu i el Poblat de Ca n’Oliver. 
Organitza:  Ajuntament (Museu d'Història de Cerdanyola) 

Lloc: Museu i Poblat Ibèric de ca n’Oliver.

 

14 de juny

18.30H: Arqueòlogues i conciliació familiar

Lloc: Biblioteca Central

Organitza: Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola (CRAC) i Ajuntament de Cerdanyola (Museu d'Història de Cerdanyola)

Amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni, el CRAC i el Museu d’Història, es durà a terme una conferència sobre com les arqueòlogues viuen l’embaràs i la maternitat amb una tasca que, sovint, demana esforç físic, moltes hores fora de la llar I fins i tot lluny. Aquest acte estarà a càrrec de les doctores Natàlia Alonso, vicerectora de recerca de la Universitat de Lleida, i Anna Gómez, professora i investigadora de la Universitat Autònoma de Barcelona. La doctora Gómez també explicarà com és la vida d’una arqueòloga que excava en països on hi ha conflictes, com ara Iran, Jordània, Síria…

 

16 de juny

10 -14 h: Descobrim la Mataró romana (ILURO)

Lloc de sortida i arribada: Ateneu de Cerdanyola

Organitza: Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola (CRAC) i Ajuntament (Museu d’Història de Cerdanyola)

Un cop l’any, el CRAC i el Museu d’Història organitzen una sortida fora del municipi per descobrir altres espais històrics. En aquesta ocasió farà una visita a Mataró per a conèixer la història antiga d’Iluro, que és el nom romà de Mataró.

El Museu de Mataró-Can Serral té una exposició permanent dividida en dos eixos temàtics: l’època romana i el període comprès entre l’edat mitjana i l’actualitat. A Can Serra podrem contemplar tot un seguit de objectes i obres d’art romanes excepcionals com l’anomenat tresoret, la peça on es va trobar per primera vegada el nom d’lluro. Després farem una ruta per la ciutat per visitar jaciments i restes arqueològics d’època romana.

Can Serra és el Museu de Mataró, que té dos eixos temàtics: l’època romana i des de l’edat mitjana a l’actualitat.

L’activitat és gratuïta i el desplaçament fins a Mataró es farà en autocar. Per a participar cal fer inscripció al correu electrònic crac.cerdanyola@gmail.com. La inscripció està oberta des del passat 6 de juny. L’activitat és apte per a majors de 10 anys.

 

12h: Història i arqueologia a l’església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes

Lloc: Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes.

Organitza: Ajuntament (Museu d'Història de Cerdanyola)

Com cada tercer diumenge de mes, l’església romànica de Sant Iscle estarà oberta al públic. Com ja és habitual per aquest esdeveniment, farem un “recorregut” per les excavacions arqueològiques que es van fer a l’interior del temple i a la teula. Us explicarem què vam trobar, on podia haver estat l’església del segle X, on era el cementiri infantil i algunes coses curioses que ens van passar.

 

12h: Visitada guiada exposició 'Fem-les visibles-les!'

Lloc: Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver.

Organitza: Ajuntament de Cerdanyola (Museu d’Història de Cerdanyola).

Visita guiada a l’exposició temporal (In)visibles i (O)cultes durant la qual aprofundirem en les vides de 24 dones científiques que la història ha relegat a la invisibilitat. Explorarem totes les èpoques i continents per descobrir com aquestes dones han estat ocultades en la trama de la història científica. Una oportunitat única per desvetllar les seves contribucions extraordinàries que han estat silenciades durant massa temps. Ens centrarem especialment en les científiques relacionades amb la recerca arqueològica.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.