Menys lloguers i més cars: radiografia d'un any rècord del lloguer a Cerdanyola

Des de fa dues setmanes, s'ha implementat la llei de l'ïndex de Preus del Lloguer

Cerdanyola va tancar el 2023 amb un preu mitjà del lloguer de 859,18 euros mensuals. És la xifra anual més alta registrada al municipi, segons dades de l'Incasòl, que ofereix la sèrie històrica des de 2005. Des de llavors, el lloguer mitjà ha pujat 344 euros mensuals, el que representa un increment del 66,79%. La gran part d'aquesta pujada s'ha produït en menys de 10 anys, en els quals el lloguer ha passat de costar de mitjana 578 € als 859 € de 2023. 

Així, la variació anual respecte al 2022 també ha sigut positiva. En només un any, el preu del lloguer ha augmentat 69 euros a Cerdanyola. El lloguer s'ha encarit de mitjana un 8,7% al municipi en l'últim any, un increment que s'ha vist afectat pels preus disparats en el quart trimestre de 2023, que ha assolit el rècord trimestral absolut: 956,20 €. Per posar aquesta xifra en context, a Sant Cugat del Vallès, el municipi amb el lloguer més car de Catalunya, l'augment aquest últim any ha sigut del 8,1%, menys que a Cerdanyola.

De fet, per intentar frenar la pujada de preus, el govern espanyol ha posat en marxa l'índex de preus de lloguer, que s'aplica a Cerdanyola i 139 municipis més de Catalunya des del 15 de març. Una llei que ja es venia anunciant des de feia un any i que ha provocat que el mercat del lloguer experimentés alguns canvis.

 

Menys contractes de lloguer signats

En contraposició a la pujada del preu del lloguer, a Cerdanyola el 2023 es van signar 720 contractes, 181 menys que el 2022. És la xifra més baixa des de 2009. De fet, a l'últim trimestre de 2023, i més pròxim a l'aprovació de la llei, ha sigut període de l'any passat amb menys contractes: 148. 

Tot i això, l'evolució del nombre de contractes signats al municipi des de 2006 és notòria. Fa 17 anys, a la ciutat es van signar 204 contractes de lloguer, el que suposa que s'hagi multiplicat per 3,5 aquest nombre.

 

El lloguer creix també a les ciutats veïnes

La pujada del preu del lloguer també s'ha vist reflectida en les ciutats veïnes de Cerdanyola. A Terrassa, el preu mitjà s'ha situat fins als 687,70 € (+ 5,71%); a Sabadell, fins als 748,65 € (+ 6,42%); a Sant Cugat, fins als 1.341,57 € (+ 8,1%), i a Rubí, fins als 732 € (+ 6,38%). A Barcelona, el lloguer es va enfilar el 2023 fins als 1.136,40 €, un 10,66% més que l'any anterior. 

 

Índex de preus del lloguer

Des del 15 de març es comença a aplicar l'Índex de preus del lloguer a Cerdanyola i 139 municipis més de Catalunya, considerats 'zona de lloguer tensionat'. Aquesta mesura arriba després que el Tribunal Constitucional anul·lés la llei anterior per contenir els preus dels habitatges en lloguer a Catalunya. Ara, ambdós governs, Generalitat i govern espanyol, s'han posat d'acord per aconseguir aturar la pujada dels preus del lloguer i facilitar l'accés a l'habitatge. Tot i això, diferents experts del sector immobiliari consideren que aquesta no és la via per aconseguir-ho.

En declaracions a Via Empresa, Álex Vázquez, director del departament de Gestió d'habitatges en lloguer de Forcadell, considera que "el problema de base és la manca d'oferta i, per tant, el que s'han de fer és mesures que facilitin que s'incrementi el nombre d'habitatges en lloguer, sigui a través d'ampliar el parc residencial públic o incentivant fiscalment als propietaris dels immobles".

Pel que fa a la disminució dels contractes de lloguer, el secretari general de la Cambra de la Propietat Urbana de Sabadell i del Vallès Occidental, Miquel Àngel Vicente, atribueix aquesta situació al context legislatiu que s'ha viscut en aquest últim any i mig. "La gent estava neguitosa i a l'expectativa del que podia passar amb la nova llei de l'habitatge; és per això que han aguantat els contractes o els han prorrogat", afirma Vicente. 

El secretari general de la Cambra de la Propietat Urbana de Sabadell i ComarcaMiquel Àngel Vicente, atribueix aquesta situació al context polític i legislatiu que fa mesos que ve anunciant canvis. “La gent estava a l’expectativa del que pogués passar amb la nova llei d’habitatge i han aguantat els contractes o els han prorrogat, perquè ja sabíen què passaria si en feien de nous”, diu Vicente, en referència a què fins a última hora no s’ha sabut ben bé quan entrava en vigor el sistema de preus de referència i les altres mesures segons si els propietaris són grans o petits tenidors. 

  1.  

El lloguer de temporada, l'escletxa de la llei

D'altra banda, Pol Orobitg, membre del Sindicat de Llogateres de Cerdanyola creu que "la mesura era molt necessària", però "l'objectiu, un cop regulat el preu, és desmercantilitzar l'habitatge, ja que és un dret fonamental". Tot i això, des del Sindicat de Llogateres creuen que el fet que s'hagi tardat tant ha fet que augmentin els lloguers de temporada. 

Un estudi de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona, mostra la comparació entre els segons trimestres del 2022 i del 2023. És a dir, just abans de l’aprovació de la llei estatal d’habitatge. En aquest període, l’oferta de lloguers de temporada a Barcelona va créixer un 17,6%, mentre que l’oferta de lloguer residencial ho va fer només en un 0,5%. Trenta-cinc vegades més.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.