El mercat setmanal de Les Fontetes planta cara als plàstics

La campanya Fora plàstics vol evitar que els residus del mercadal acabin al riu Sec i fomentar l’ús d'alternatives al plàstic entre clients i paradistes.

Durant dos mesos, el mercat setmanal de Les Fontetes afronta un doble repte: evitar que bosses, embolcalls i altres residus plàstics acabin al riu Sec i promoure l’ús de bosses reutilitzables entre els clients. Cada divendres, l’Ajuntament de Cerdanyola munta parada al mercat. Lucia i Gerard, dos joves contractats per la campanya, atenen els visitants, reparteixen bosses de roba i expliquen els avantatges de passar del plàstic.

Un problema ambiental i de salut

L’acumulació de plàstics al pla de les Alzines va més enllà de la brutícia. “És un problema mediambiental i de salut”, ha advertit la regidora de Promoció Econòmica, Cristina Padilla. Aquest divendres, coincidint amb el mercat setmanal, la regidora ha presentat la campanya de sensibilització municipal Fora plàstics.

Els plàstics que cauen a terra s'han convertit en un problema mediambiental i de salut. FOTO: Cedida

Els plàstics que cauen a terra s'han convertit en un problema mediambiental i de salut. FOTO: Cedida

Gran part dels residus plàstics del mercat acaba al terra i, empesos pel vent, arriben al riu Sec. La campanya vol "protegir aquest ecosistema" i evitar que els residus acabin al mar convertits en microplàstics. Segons diversos estudis, una persona pot ingerir fins a 120.000 microplàstics a l'any -l'equivalent a una targeta- amb el menjar i l'aire. 

Plàstics d'embolcalls i bosses al terra. FOTO: Cedida

 

Contenidors i malla protectora

L’Ajuntament ha rebut una subvenció de 20.000 euros de la Diputació de Barcelona per impulsar la campanya. Una part es destina a la instal·lació de contenidors de reciclatge i papereres de fusta al pla de les Alzines, una acció que es durà a terme les properes setmanes, segons ha anunciat Padilla. L’altra, a les accions de sensibilització.

També s’ha col·locat una malla a la barana del riu, just al costat del mercat, per evitar que els residus caiguin a través dels barrots. Si la prova té èxit, es col·locarà una lona permanent.

Sacs reutilitzables per als paradistes

Cada divendres, Lucia i Gerard reparteixen sacs reutilitzables als més de 100 paradistes perquè hi llencin les deixalles de plàstic generades. Quan el mercat tanca, recullen els sacs i en mesuren el volum. El 90 % de les parades van rebre sac el primer dia de campanya i, el divendres següent, gairebé el 100 % van rebre informació directa sobre la nova normativa.

Sacs repartits entre els paradistes per dipositar els residus plàstics. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament)

Sacs repartits entre els paradistes per dipositar els residus plàstics. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament)

L’objectiu inicial se centra en recollir cada cop més plàstics i omplir els sacs, però a llarg termini, s'espera reduir el volum dels sacs, pel simple fet, que es generin menys residus, utilitzant alternatives al plàstic. 

Bosses de roba i compromís ciutadà

Els dos joves també fan tasca educativa entre la clientela. A la parada Fora Plàstics, reparteixen cada divendres bosses de cotó per comprar fruita, verdura i altres productes al detall. A canvi, demanen un compromís escrit o una proposta per combatre el plàstic d’un sol ús.El consistori preveu repartir 1.500 bosses reutilitzables durant la campanya.

Lliurament de la bossa. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament)

Lliurament de la bossa. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament)

Un mercat implicat amb el medi ambient

“El mercat setmanal de Les Fontetes és un motor econòmic de la ciutat”, ha destacat la regidora Padilla. Per això, es vol "facilitar el reciclatge als paradistes i fer-los partícips de la solució", alhora que es promou "un consum més responsable" entre la clientela.

Bona acollida i possible expansió a Serraperera

La campanya va començar en fase de proves la setmana passada i s'ha presentat oficialment aquest 23 de maig. Estarà en marxa durant dos mesos. Quan finalitzi, els paradistes hauran de dipositar els plàstics als sacs en el moment que es generi el residu i buidar-los en els nous contenidors i àrees adaptades al reciclatge, quan tanqui el mercat. La normativa Set regles per un mercat setmanal més net també els compromet a endur-se les caixes de plàstic. 

Repartiment de bosses i conscienciació entre la clientela al mercat. FOTO: TOT Cerdanyola

Repartiment de bosses i conscienciació entre la clientela al mercat. FOTO: TOT Cerdanyola

Segons Padilla, la iniciativa ha tingut "molt bona acollida" entre els comerciants. Motiu pel qual no descarta aplicar-la també al mercat setmanal de Serraparera. Tot i això, ha admès que en aquest mercat el problema és menor. A Les Fontetes, en canvi, la ubicació oberta, les dimensions més grans del mercat - que actualment té 108 parades- i, sobretot, la proximitat amb el riu agreugen l’impacte de la manca de reciclatge. Tot i l’existència d’un dispositiu de neteja específic, la situació demana implicar a tothom en l'acció i canviar hàbits, conclouen els responsables de la campanya.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.