La pagesia del Vallès participa a les marxes de tractors

Marcel Brau, pagès de Santa Perpètua i amb producció agrícola a Cerdanyola, explica com va viure la jornada de protesta i quines són les reivindicacions del sector

Aquest dimecres i dijous s'han viscut dues jornades de protestes de la pagesia arreu del territori català i, especialment, a Barcelona, on els pagesos han finalitzat les marxes lentes de tractors. La pagesia del Vallès no ha estat excempta d'aquestes reivindicacions i també han sortit a les carreteres catalanes. 

Marcel Brau és un agricultor de Santa Perpètua de la Mogoda que té part de la seva producció a Cerdanyola, a prop del Castell de Sant Marçal. Brau, juntament amb altres treballadors de la terra, van sortir dimecres de Santa Perpètua per acabar entrant a Barcelona per l'avinguda Meridiana i aparcar els tractors a la Gran Via. 

Més info: La marxa de tractors passa per la C-58 i provoca retencions en sentit Barcelona

Els pagesos s'han manifestat en contra de la burocràcia, dels elevats costos i de la competència deslleial amb l'arribada de productes extracomunitaris. Brau considera que "cal un major control dels productes que s'importen i regular la competència deslleial que aquests provoquen". A més a més, des de la guerra d'Ucraïna, "els preus per sembrar les collites han augmentat i, ara mateix, amb prou feines tenim per cobrir les despeses", afegeix. 

 

Escepticisme amb els acords

La reunió d'aquest dijous entre els representants dels pagesos i els partits polítics del Parlament de Catalunya (excepte PP i VOX) ha servit tancar un acord per instar la Generalitat a revisar les restriccions d'aigua, reduir la burocràcia i agilitzar el pagament d’ajuts.

Tot i això, el pagès de Santa Perpètua, qui l'any passat no va collir cap camp i aquest any ni els ha arribat a sembrar, veu amb escepticisme aquests acords: "a diferència d'altres països com França, aquí no crec que ens facin gaire cas, més enllà d'alguns petits ajustos" afirma. De fet, un dels principals "problemes" és que la política agrària arriba majoritàriament de la Unió Europea i, per tant, "des de la generalitat poca cosa podran fer", puntualitza.

 

Sancions per la sequera

Des d'aquest dilluns els 202 municipis que formen part del sistema Ter-Llobregat han entrat en fase d'emergència per sequera. Així doncs, s'ha establert la reducció de la dotació de reg agrícola en un 80 % i de l'ús d'aigua per a la ramaderia en un 50 %.

En aquest sentit, Brau explica que el sector primari sempre han estat "maltractats i infravalorats", i considera que cal un canvi de perspectiva: "no s'ha d'anar a prohibir i sancionar, s'ha d'anar a ajudar". De fet, aquesta ha sigut una de les reclamacions que han fet els representants de la pagesia en la reunió al Parlament. 

Més info: Cerdanyola entra en fase d'emergència per sequera

 

Representació ínfima a l'economia

L'any 2021 (últim any que es tenen dades), la facturació del sector primari al Vallès Occidental va representar un 0,30% del total. Un percentatge que ha anat a la baixa amb el pas dels anys i que no s'espera que millori, davant la tendència a l'alça del sector serveis i d'un consolidat sector de la indústria a la comarca. 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.