El Parc Taulí inicia un estudi clínic per provar per primer cop en humans un nou fàrmac oncològic

És la primera vegada que el Parc Taulí participa en un estudi clínic first-in-human en oncologia

El Parc Taulí ha iniciat un assaig clínic multicèntric per avaluar per primera vegada en humans la seguretat, tolerància i eficàcia d’un nou fàrmac oncològic. La molècula, desenvolupada per l’empresa farmacèutica Eikon Therapeutics, és dirigida a pacients amb càncers avançats de pròstata, mama, pàncrees i ovaris que presenten alteracions genètiques en gens reparadors de l’ADN.

“Són tumors sòlids que, amb les poques opcions terapèutiques disponibles actualment, tenen molt mal pronòstic. Aquest fàrmac pot suposar una alternativa més precisa, més eficaç i amb menys efectes secundaris per als pacients”, revela Enrique Gallardo, oncòleg i cocap del grup de recerca biomèdica en càncer de l'Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí.

Gallardo és la persona encarregada de liderar l’estudi clínic al Parc Taulí, un dels tres centres catalans –amb Vall d’Hebron i Hospital del Mar– inclosos entre els onze seleccionats en l’àmbit estatal per iniciar la fase 1/2. L’assaig consisteix en una escalada de dosis, començant amb quantitats baixes que s’augmenten progressivament per avaluar la seguretat i tolerància, amb una duració prevista d’un any i mig.

“Estimem que al Parc Taulí hi podran participar al voltant de deu pacients durant el primer any,  d’un total d’entre 30 i 40 inclosos en tots els centres participants en aquesta fase inicial”, explica José García, responsable de la coordinació d’assaigs clínics oncològics del Parc Taulí. “Són pacients amb tumors avançats que han esgotat les opcions convencionals i poden beneficiar-se de l’accés a teràpies innovadores”, afegeix.

Com actua la molècula IMP1734?

La molècula a estudi és un inhibidor selectiu de l’enzim PARP1, clau per a la reparació de l’ADN de les cèl·lules quan estan danyades. Tot i que aquesta funció és positiva en cèl·lules sanes, també provoca que les cèl·lules canceroses siguin més resistents a tractaments com la quimioteràpia o la radioteràpia.

En bloquejar específicament aquest enzim, la molècula impedeix que les cèl·lules canceroses reparin el seu ADN, cosa que les debilita i pot provocar-ne la mort. Les cèl·lules sanes, en canvi, tenen altres vies de reparació que les fan menys vulnerables a aquest bloqueig. Aquesta selectivitat podria reduir els efectes secundaris en comparació amb tractaments més agressius.

“El que pot fer especial aquest fàrmac és la seva precisió. De fet, la importància ja no resideix tant en la localització anatòmica del tumor, com en la seva alteració genètica concreta. Busquem que sigui més potent o menys tòxic que els tractaments existents, preservant la qualitat de vida dels pacients”, assegura Gallardo.

El primer assaig oncològic first-in-human realitzat al Parc Taulí

És la primera vegada que el Parc Taulí participa en un estudi clínic first-in-human en oncologia, un tipus d’assaig on el fàrmac, en aquest cas la molècula IMP1734, s’administra per primera vegada en humans després de proves en laboratori i models animals.

“Que el nostre centre pugui participar en un estudi així és molt rellevant, perquè és una de les línies de creixement que volem potenciar. Els assaigs en fases molt inicials, com els de fase 1, són propis de centres de prestigi internacional, que tenen unitats dedicades exclusivament a assaigs precoços”, exposa García.

Aquest pas consolida el Parc Taulí i la seva Unitat de Suport als Assaigs Clínics com a referent en la realització d’estudis clínics i obre la porta a futurs estudis first-in-human. “Si tot va bé, aquest pot ser el primer de molts”, augura Gallardo.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.