El Parlament insta el Govern a garantir el transport escolar de l’Escoleta Bellaterra

La resolució aprovada aquest dimarts demana restablir el servei, actualitzar el decret de 1996 i garantir el dret a l'escolarització en condicions d’equitat

La Comissió d’Educació del Parlament de Catalunya ha aprovat el dimarts 15 de juliol una resolució que insta el Govern i el Departament d’Educació a mantenir, defensar i reforçar el conveni de transport escolar per a l’Escola Bellaterra —coneguda com l’Escoleta—mentre no s’aprovi un nou decret que reguli el finançament del transport escolar en escoles de característiques singulars.

El text també reclama l’actualització del Decret de transport escolar de 1996 perquè incorpori criteris d’accessibilitat, no només de distància, i es garanteixi així un model de servei més just, segur i adaptat a les necessitats actuals.

La resolució, defensada per Junts per Catalunya, ha rebut el suport d’ERC, la CUP, PP i Vox, mentre que el PSC hi ha votat en contra i els Comuns no han assistit a la sessió.

Les famílies defensen l’Escoleta al Parlament

L'aprovació s'ha produit després de la compareixença a la Comissió d'Educació de representants de l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFI) de l’Escoleta. En la seva intervenció, les famílies han argumentat que l’Escoleta, situada al campus de la UAB, a gairebé cinc quilòmetres del centre de Cerdanyola, no té accessos viables ni segurs, i que la retirada del bus afecta 141 infants.

També han denunciat que la decisió de l'executiu català, secundada pel govern local, incompleix el mandat del Parlament i trenca l’acord firmat el 2017 entre Generalitat, Ajuntament i famílies pel finançament compartit del servei.

Més info: Sense autobús per anar a l’escola

Segons l'Afi de l'Escoleta, les alternatives proposades —vehicle privat, bus urbà sense monitoratge ni garanties de places, o un servei privat contractat per l’AFI— són insuficients, insegures i traslladen la responsabilitat de l’accés a l’educació pública a les famílies. Així mateix, van reclamar que es garanteixi el dret a l’escolarització en condicions d’equitat, independentment del lloc de residència. Representants locals de Junts, d’ERC i Guanyem Cerdanyola també van donar suport a l’AFI, assistint a la compareixença. 

WhatsApp Image 2025 07 16 at 12.23.28 (1)

La delegació de Cerdanyola al Parlament, amb les representants de l'AFI de Bellaterra i els regidors d'ERC, Guanyem i Junts que van acompanyar-les

 

El trasport escolar, eina per combatre la segregació

La proposta de resolució aprovada contempla que el futur decret reculli la gratuïtat total del servei per a les famílies afectades. Durant el debat, els grups van coincidir en la necessitat de garantir el transport escolar com a eina per combatre la segregació i assegurar la igualtat d’oportunitats.

La diputada de Junts, Anna Erra, va recordar que l’acord assolit l’any 2017 entre la Generalitat, l’Ajuntament i les famílies per finançar conjuntament el transport era transitori i estava pendent de la redacció d’un nou marc normatiu. “L’administració ha de donar sortida a una necessitat reconeguda el 2017 i que no ha canviat”, va dir durant la sessió. Així  va defensar el restabliment immediat del servei i la reforma normativa, un punt que comparteixen els grups parlamentaris. 

La diputada del PSC Gisela Navarro (PSC) va acceptar la proposta de revisar el decret i es va mostrar a favor de reformar el model de transport escolar. Mar Besses (ERC) va incidir en canviar el decret, i Laia Estrada (CUP) va afirmar que no es pot deixar penjades les famílies mentre no hi hagi una nova regulació. Els representants del PPC i Vox van denunciar que amb la retirada del servei de transport escolar no es garanteix el dret d'acces a l'escola pública i d'elecció de centre

Des del PSC, Navarro, va plantejar l’ús del transport urbà com a alternativa al bus escolar, però aquesta proposta va ser rebutjada per la majoria de grups, que van advertir que els busos urbans no són viables per infants de 3 a 11 anys per manca de seguretat, saturació dels busos que van a la UAB i absència de places reservades.


Junts critica l’actuació de la Generalitat i del PSC de Cerdanyola

En un comunicat de premsa, l'agrupació local de Junts ha denunciat la manca de lideratge del govern municipal del PSC, al qual acusa de no defensar una demanda legítima de les famílies i d’alinear-se amb la “incoherència” del Departament d’Educació. El regidor Joan Sánchez i la diputada Anna Erra han donat suport a les famílies des del municipi fins al Parlament, impulsant la compareixença i col·laborant en la redacció de la resolució aprovada.

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.