Acollim Cerdanyola-Ripollet presenta un decàleg per a les eleccions municipals

Des de l'entitat reclamen que totes les candidatures tinguin en compte aquestes mesures per uns municipis acollidors, inclusius i antiracistes

L'entitat "Acollim Cerdanyola-Ripollet" ha presentat un decàleg de mesures de cara a les eleccions municipals del 28 de maig, per tal de garantir els drets de les persones migrades i en cerca de refugi. La intenció és que totes les candidatures que es presenten en els dos municipis tinguin en compte aquestes mesures. Aquí podeu llegir el text sencer que ha publicat l'entitat: 

"Des d'"Acollim Cerdanyola- Ripollet", entitat integrada en la Coordinadora Obrim Fronteres, volem compartir amb totes les candidatures que es presenten a les eleccions municipals de maig de 2023 als nostres municipis un decàleg amb les mesures per garantir els drets de les persones migrades i en cerca de refugi i construir una Catalunya acollidora, inclusiva i antiracista.

Fem un esment especial pel que fa a la primera acollida i, especialment ,al dret i al deure d'empadronar, per poder ser veïns i veïnes de la nostra localitat. Aquest dret i aquest deure, que està emparat per la nostra legislació, està sent molt díficil de consolidar i sense padró l'arrelament al país no s'aconsegueix i altres drets no es poden assolir.

Reclamem l'atenció de totes les candidatures per tal que tinguin en compte aquest catàleg resumit per uns municipis acollidors, inclusius i antiracistes.

 

1.Primer accés al municipi

Garantir que l’Ajuntament ofereix informació i accés a totes les persones que viuen al municipi, independentment de la seva situació administrativa i padronal,  al conjunt de serveis bàsics del municipi (serveis socials, servei de primer acollida, serveis de salut i d’educació), preferentment per vies presencials o per vies telemàtiques, i en un idioma i un llenguatge que pugui comprendre.

2.Padró per a totes

Garantir l’empadronament de totes les persones que viuen al municipi, independentment de la seva situació administrativa i habitacional. Oferir una adreça municipal per a l’empadronament d’aquelles persones que no puguin acreditar el domicili i que resideixin al municipi.

Seguir la recomanació de l’INE de notificar prèviament la necessitat de renovació per a les persones extracomunitàries.

3. Servei de primera acollida

Assegurar l’accés al servei de primera acollida de totes les persones que viuen al municipi, independentment que estiguin empadronades, que garanteixi:

•        Informació i assessorament sobre les diferents tipologies d’empadronament i derivació als serveis municipals corresponents per a la gestió del tràmit.

•        Informació sobre l’accés, drets i funcionament dels serveis públics existents al municipi, especialment serveis socials, sanitat, educatiu i habitatge.

•        Informació i assessorament sobre estrangeria i protecció internacional i derivació a serveis jurídics per donar suport en els tràmits administratius corresponents.

•        Informació i derivació per a la realització dels mòduls formatius d’acollida.

•        Facilitar l’accés a l’aprenentatge de les llengües oficials proveint una oferta formativa suficient, en horaris flexibles i gratuïta.

•        Garantir la informació esmentada en els punts anteriors en un idioma i un llenguatge que les persones puguin comprendre.

4. Servei jurídic d’estrangeria i protecció internacional

•        Garantir informació i assessorament jurídic sobre estrangeria i protecció internacional i suport i realització dels tràmits administratius que corresponguin.

•        Suport en seguiment de la tramitació de l’empadronament, quan s’escaigui.

•        Assessorament en qüestions de vulneració de drets fonamentals i discriminació i derivació a serveis especialitzats.

5.Accés als serveis públics

•        Suport en l’accés a tots els serveis públics en igualtat de condicions de totes les persones residents al municipi per evitar la bretxa digital, dificultats en l’idioma, lectoescriptura…

•        Serveis de traducció i mediació intercultural per facilitar la comprensió i comunicació en relació als serveis i recursos bàsics (educació, salut, serveis socials, habitatge, cultura i lleure…)

•        Formació i capacitació de tots i totes els i les professionals d’atenció al públic en la perspectiva antiracista i interseccional.

•        Fer accessibles les beques menjador i totes aquelles beques i ajudes que facin suport a qualsevol material i/o activitat escolar a tots els infants que reuneixin les condicions, independentment de la situació administrativa dels progenitors,Impulsar accions de reforç educatiu per afavorir la igualtat d'oportunitats i evitar l’abandonament i el fracàs escolar.

6. Accés al mercat laboral

•        Facilitar l’accés als serveis d’orientació i als programes d’inserció laboral a les persones residents al municipi, independentment de la seva situació administrativa i de la seva inscripció o no al Servei d’Ocupació de Catalunya.

•        Promoure la contractació de persones en situació administrativa irregular a través de plans d’ocupació o convocatòries públiques o a través de la sensibilització i suport econòmic al teixit econòmic i associatiu dels municipis.

•        Establir programes específics per a la inserció laboral de persones amb especials dificultats d’accés al mercat de treball, derivades de la seva condició de migrades.

 

7. Habitatge

•        Garantir que el municipi disposa d’espais residencials dignes d’acord amb el que indica la Proposició de llei de sensellarisme.

8. Participació i interculturalitat

•        Visibilitzar la diversitat cultural del municipi a través de la promoció de la participació de les persones i comunitats de diferents orígens en l’organització d’activitats al municipi, proporcionant espais públics per a la visibilització de les comunitats existents i la diversitat de llengües i tradicions que hi conviuen.
 

•        Informar a les persones residents extracomunitaries amb dret a vot dels terminis i procediments per exercir aquest dret en les eleccions municipals.

•        Reconeixement real de la llibertat religiosa de les comunitats residents al municipi, oferint espais de culte, funeraris…

•        Garantir la representació de les associacions de persones d'orígens diversos en tots els espais de participació municipal.

9. Racisme i xenofòbia

•        Informar a la població migrada dels serveis existents i del procediment d’accés per denunciar discriminacions per qüestions de religió, origen, ètnia, gènere, orientació sexual i qualsevol vulneració dels drets humans. Acompanyament i assessorament per a la denuncia d’aquests fets.

•        Garantir un tracte respectuós i no discriminatori amb la diversitat ètnica, cultural i religiosa per part de l’Ajuntament i en l’aplicació de les seves polítiques públiques.

•        Mantenir una actitud proactiva per part dels ajuntaments a l’hora de denunciar situacions o pràctiques racistes o discriminatories i discursos d’odi.

•        Promoure accions de formació i sensibilització sobre racisme i per a la no discriminació per a tot el teixit social i comunitari del municipi.

10. Perspectiva interseccional

Aplicar una perspectiva interseccional en el disseny, planificació i implementació de les polítiques públiques i en tots serveis i recursos del municipi."

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.