L'Ajuntament liquida el pressupost de 2022 amb un superàvit de 4 milions d'euros

La liquidació del pressupost ha centrat el Ple Municipal del mes de març

El Ple Municipal de Cerdanyola del mes de març, celebrat el dijous 30 de març, ha estat marcat per la liquidació del pressupost municipal de l'any 2022, que s'ha tancat amb un superàvit de 4 milions d'euros i un romanent de tresoreria de més de 14 milions. El govern (PSC) fa un balanç positiu, però les principals crítiques de l'oposició han estat dirigides al nivell d'execució de les inversions, que se situa en el 19,34%.

En aquest Ple també s'ha aprovat el document únic de protecció civil municipal (DUPROCIM), s'han rebutjat un seguit de modificacions de pressupost i s'ha aprovat provisionalment la regulació que restringiria la instal·lació de cases de jocs i apostes a la ciutat.

Tancament en positiu del pressupost de 2022

En aquesta sessió del Ple, el govern del PSC ha donat compte a la resta de grups de la liquidació del pressupost de l'any 2022. El regidor de Finances, Javi Sánchez, ha explicat que el resultat pressupostari ha estat positiu amb un superàvit de 4.034.186,61 euros. El pressupost del 2022 -el qual es va prorrogar per a aquest 2023- s'ha tancat també amb un romanent de tresoreria per a despeses generals per import de 14.501.037,85 euros.

Sánchez també ha explicat que la gestió mitjana de la despesa corrent s'ha situat en el 84,86%, i ha destacat un seguit de dades que, per al regidor, demostren "la bona solvència de l'Ajuntament": un deute viu de 9.147.000 mil euros; el rati d'estalvi net de 8,27%; i un rati del deute legal 14,96%.

Tot i això, el principal motiu de debat entre l'oposició i el govern ha estat el grau d'execució de les inversions previstes. Javi Sánchez ha confirmat que a Cerdanyola, el 2022 s'ha tancat amb un 19,34% de les inversions executades. El regidor ha reconegut que la dada haurà de ser més alta, però s'ha mostrat satisfet assenyalant que han arribat a gairebé la meitat de l'objectiu que es van marcar del 42%, i apuntant que l'execució és més baixa a altres municipis del voltant: "L'execució a Sant Cugat està al 14,9%".

Les crítiques de l'oposició

El regidor d'Esquerra Republicana (ERC), Albert Turon, ha repassat algunes de les inversions previstes i no executades en àmbits com l'atenció social, la via pública, la seguretat ciutadana o la mobilitat sostenible. Turon també ha assegurat que aquest és "el pitjor any del mandat" del PSC quant als nivells d'execució: "En quatre anys no han estat capaços de fer efectives les seves inversions".

Per la seva banda, el regidor de Ciutadans, Gorka Samaniego, ha demanat al govern que reconegui que el nivell d'execució és baix i ha assegurat sentir-se orgullós per haver ajudat a aconseguir una estabilitat a la ciutat, però considera que la responsabilitat d'executar és del govern. Des de Guanyem, Ivan González ha preguntat al govern "què els ha faltat" per completar més inversions. A aquesta pregunta, l'alcalde Carlos Cordón ha respost: "Ens ha faltat temps, i ens han sobrat dos anys de pandèmia i la situació en la qual estaven la ciutat i l'Ajuntament quan vam arribar".

La regidora d'En Comú Podem, Cecilia Collado, ha afirmat que "els diners han d'estar al carrer", criticant el percentatge d'inversions aplicades durant el 2022. En la mateixa línia que Ciutadans, Collado ha celebrat la col·laboració entre partits i govern durant el mandat, però ha lamentat "que no s'hagi avançat més". El regidor de Junts, Joan Sánchez, ha coincidit amb aquesta reflexió: "Em sento responsable d'aquesta estabilitat, però em sembla malament que l'estabilitat no s'hagi aprofitat".

En resposta a les crítiques al grau d'execució, el regidor del govern Javi Sánchez, ha reconegut que com a polítics cal "intentar posar la quantitat més gran possible de diners al carrer", i ha indicat que malgrat la voluntat de tirar les inversions endavant "els tempos no són els millors". "Tots estaríem molt més contents si els tempos d'execució fossin més ràpids", ha dit.

Modificacions de pressupost

Després del debat sobre la liquidació del pressupost, l'oposició ha rebutjat cinc de les sis modificacions de pressupost proposades pel govern local. El PSC ha estat l'únic partit en votar a favor de totes les modificacions. L'única aprovada ha estat la que destina 167.668,85 euros a convenis amb entitats, entre elles, la Colla de Joves Diables perquè ho destini a les activitats especials del seu 40è aniversari.

La resta de modificacions feien referència a la primera fase de la construcció del nou pavelló a la zona esportiva Riu Sec, la despesa corrent de diversos serveis, a contractes i a inversions iniciades durant l'any 2022. ERC, Guanyem, ECP, PP han votat en contra, mentre Ciutadans i Junts s'hi han abstingut. La regidora del PP ha votat a favor de la modificació aprovada.

Pla de protecció civil

El plenari ha aprovat per unanimitat un nou document únic de protecció civil municipal (DUPROCIM) de riscos territorials, incendis forestals, inundacions, accident en el transport de mercaderies perilloses, accident radiològic, accident aeronàutic, nevades, ventades i sismes de Cerdanyola. L'abril de 2022, el Ple va aprovar inicialment el document i ara s'han afegit un seguit de modificacions que apunten a deficiències, afegeixen informació i informació que completen les actuacions que recull el document.

Llicències a cases d'apostes

El Ple de març també ha aprovat provisionalment el Pla Especial de regulació dels usos recreatius a la ciutat, és a dir, la regulació que restringiria la instal·lació de cases de jocs i apostes a la ciutat. El Pla, que determina en quines zones es pot ubicar l'oci nocturn i les cases d'apostes, haurà de rebre el vistiplau de la Generalitat. La regidora d'Urbanisme, Eulàlia Mimó, ha explicat que la instal·lació d'after hours i sales de joc i apostes "es restringeixen al màxim", mentre l'oci nocturn "tranquil" es manté a zones residencials i les discoteques a zones industrials. PSC, ERC, Guanyem i Junts han votat a favor, Ciutadans i PP s'hi han abstingut i En Comú Podem ha votat en contra.

A més a més, s'han aprovat 14 reconeixements extrajudicials d'obligacions, és a dir, factures pendents de pagar de serveis completats per tercers per a l'Ajuntament.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.