L'Ajuntament passarà a gestionar alguns terrenys de Cerdanyola 2000 per poder fer obres

El Ple Municipal ha aprovat de forma inicial una modificació del PGM de la zona de Cerdanyola 2000

El Ple Municipal del mes de gener a l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès va aprovar una modificació del PGM perquè determinats terrenys de Cerdanyola 2000 passin a ser d'ús públic. El plenari es va celebrar el dijous 27 de gener.

Futures obres a Cerdanyola 2000

El Ple va aprovar la proposta del govern municipal per aprovar inicialment una modificació al Pla General Metropolità (PGM) a la zona de Cerdanyola 2000 al barri de Serraparera. L'objectiu de la modificació és acceptar la cessió gratuïta dels espais on es van construir places d'aparcament i inscriure'ls com a sòls de titularitat municipal. "Per tant, es podran dur a terme actuacions de millora i manteniment als sòls de sistemes de l'àmbit, atès que restarien configurats com a sistemes de titularitat pública", assenyala la proposta del govern.

La regidora d'Espai Públic, Eulàlia Mimó, va explicar que després de les actuacions fetes a la zona entre els anys 2011 i 2015, van quedar pendents algunes remodelacions perquè hi havia places d'aparcament amb problemes de titularitat. La modificació aprovada converteix les places exteriors en espais d'ús públic considerant-se zona verda, i manté sense canvis els aparcaments privats del subsòl. "Això ens permetrà fer obres en aquestes places", va detallar Mimó.

L'única crítica va arribar des d'Esquerra Republicana (ERC). El regidor Íñigo Enterria va assegurar que ERC comparteix els objectius de la modificació, però va considerar que el govern no ha estat transparent sobre el procés informatiu als veïns de la zona: "Els veïns de la zona no són coneixedors del què s'està tramitant". En resposta, Eulàlia Mimó (PSC) va indicar que l'Ajuntament ha informat a través de reunions als veïns afectats per la modificació i que això s'ha penjat al portal de transparència municipal.

En la votació, Partit Socialista (PSC), En Comú Podem (ECP), Junts per Cerdanyola (JxC) i Partit Popular (PP) van votar a favor, mentre ERC, Ciutadans (Cs) i Guanyem Cerdanyola s'hi van abstenir.

Impost de plusvàlua

Per una altra banda, el Ple va aprovar de forma inicial la modificació de l'ordenança fiscal que regula l'impost de plusvàlua, oficialment anomenat impost sobre l'increment de valors dels terrenys de tipologia urbana. PSC, ERC, ECP i JxC van votar a favor, mentre Cs, Guanyem i PP s'hi van abstenir.

El regidor de Serveis Econòmics, Javier Sánchez, va explicar que es tracta d'una modificació per adequar l'ordenança a la sentència del Tribunal Constitucional, i al posterior Reial Decret del govern estatal que resol la inconstitucionalitat de l'impost. D'aquesta manera, s'ha acceptat que el contribuent pugui triar entre dues formes de pagar l'impost. Per una banda, basant-lo en el valor cadastral del sòl i tenint en compte el temps que passa entre l'adquisició i la transmissió del terreny, i per una altra, calculant-lo aplicant l'augment directament a la diferència entre el preu d'adquisició i el de venda del valor del sòl.

Una novetat de l'impost és que les transmissions en les quals el temps sigui inferior a un any, hauran de pagar l'impost. Fins ara el pagament no havia de fer-se en aquests casos. "El nou càlcul suposa una reducció mitjana del 25% a la quota a pagar en la compravendaherències i donacions", va apuntar Sánchez.

Des de Ciutadans, la regidora Sonia Rodríguez va assegurar que el seu grup presentarà al·legacions a l'aprovació inicial considerant que aquest impost s'hauria d'anar reduint i "ser substituït per altres formes de tributació més justes". En concret, Ciutadans va anunciar que les al·legacions plantejaran reduir el tipus màxim que s'aplica a Cerdanyola, que s'apliquin reduccions de diferent tipus en funció de les situacions personals i que els excedents de la recaptació es destini a compra d'habitatge social.

També en l'apartat de propostes del govern es va aprovar la declaració institucional pel Dia Mundial de l'Holocaust i la revisió del padró municipal a 1 de gener de 2021 que estableix que Cerdanyola tenia en aquell moment 57.217 habitants.

Tres mocions aprovades i dues rebutjades

En la part del Ple referent a les mocions de l'oposició es van aprovar tres punts i se'n van rebutjar dos.

El plenari va aprovar la moció presentada per ERC per donar suport al cànon de residus de Catalunya. Es tracta del conjunt d'impostos que contribueixen al finançament de la gestió sostenible dels residus per part de l'Agència de Residus de Catalunya. En l'àmbit local, demanen que el consistori es comprometi a continuar donant suport als "programes de reciclatge, reducció i reutilització al seu municipi, així com a l'aplicació de l'economia circular". ERC, Cs, Guanyem, ECP i Junts van votar a favor, PP s'hi va abstenir i el PSC va votar en contra.

També es va donar el vistiplau a la proposta d'ERC i PP referent a les demandes en matèria de transport públic per instar al govern local a "iniciar de forma immediata un procés de participació ciutadana, real i efectiu, per donar a conèixer les propostes de millora i recollir les aportacions de la ciutadania, en relació amb el nou servei de transport urbà de Cerdanyola". Tots els grups van votar a favor excepte el PSC, que va votar en contra.

En tercer lloc, el plenari va aprovar la moció d'ECP sobre la reforma laboral per instar els grups polítics del Congrés dels Diputats "a donar suport a la nova llei en matèria laboral impulsada en el marc del diàleg social i després l'acord assolit amb els agents socials i la patronal el passat 23 de desembre". PSC, Cs i ECP van votar a favor, Guanyem i JxC s'hi van abstenir, i ERC i PP van votar en contra.

En canvi, el Ple va rebutjar dues mocions proposades per Guanyem, ERC i JxC. Per una banda, un punt en defensa de "la cohesió social, la igualtat d'oportunitat i el català", així com de la immersió lingüística. Per una altra, una moció que demanava mostrar suport al diputat al Parlament de Catalunya, Pau Juvillà, qui ha estat condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a sis mesos d'inhabilitació i una multa per desobediència, en relació amb la presència de llaços grocs al despatx de la Crida-CUP a la Paeria de Lleida durant el període electoral de 2019. Les dues mocions es van rebutjar amb els vots a favor d'ERC, Guanyem, ECP i JxC, i els vots en contra de PSC, Cs i PP.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.